Tanulj a kerteddel!

5 órája

Kertészkedés irányítja a diákok figyelmét a valódi értékekre Ságújfaluban is (fotók)

Tanulj a kerteddel! címmel indult országos kísérleti modellprogram idén tavasszal, amelybe a ságújfalui iskola is bekapcsolódott. A tanulók a kertészkedés által hasznos ismeretekkel gazdagodtak, amit továbbadtak családjaiknak is.

Gulyás Edina

Kísérleti jelleggel indult el idén a Tanulj a kerteddel! program, amelyben országszerte 9 település, köztük Ságújfalu is részt vett. A mintaprogram a kertészkedés, a gazdálkodás, így az önellátás fontosságára hívja fel a diákok és rajtuk keresztül a szülők figyelmét. Az eredményekről és a tapasztalatokról csütörtökön zárórendezvényen számoltak be a szervezők a nógrádi településen.

A tanulók a kertészkedés által hasznos ismeretekkel gazdagodtak
A tanulók a kertészkedés által hasznos ismeretekkel gazdagodtak
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kertészkedés révén jutottak új ismeretekhez a diákok

Már a Ságújfalui Általános Iskola folyosóján a látogatók szeme elé tárult az elmúlt hónapok munkájának gyümölcse: az asztalok a diákok által megtermelt növényektől roskadoztak. Az intézmény tanulóinak műsorából pedig az is kiderült, hogy a fenti program által olyan tevékenységbe fogtak, amit korábban még sosem végeztek. Belekóstoltak a kertészkedésbe, és bizony kezdetben „sírtak” a szerszámok a kezük között, de megküzdöttek a jégesővel, az extrém hőséggel és végül nagy büszkeséggel fogyasztották el munkájuk gyümölcsét.

– Idén márciusban egy izgalmas útra invitáltuk a diákokat, 20 kertgazdálkodási pályázatban való részvétel lehetőségét kínáltuk fel a Tanulj a kerteddel! programhoz csatlakozó 9 településnek – fogalmazott ismertetőjében Kiss Márta, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa igazgatóhelyettese. – Összesen 38 gyermek tevékenykedett a programban. Az induláshoz szükséges legalapvetőbb eszközöket, alapanyagokat az alapítvány biztosította a résztvevőknek. Az iskolák pedig a mini gazdaságok működtetését vállalták.

Mint mondta: cél volt, hogy a diákok kedvet kapjanak a háztartás-gazdálkodáshoz. Ráérezzenek az ízére, hogy milyen az, amikor a befektetett energiának közvetlen hatása van. Mindenhol egy tanulási folyamat részesei voltak, sok új érdekes és hasznos információra tettek szert a diákok és rajtuk keresztül a szülők.

A virtuális világ mellett a körülöttünk lévő értékekre világított rá a program

– A kertprogram annak a kipróbálására szolgált, hogy az őseinktől örökölt értékek fenntartása működhet-e hosszabb ideig, szélesebb körben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a termőföld és a természeti értékeink hogyan jelenhetnek meg a mai változó világban. Az volt a cél, hogy a virtuális világ mellett a körülöttünk lévőre is figyeljenek a fiatalok – hangsúlyozta a pályázat életre hívását támogató Sztojka Attila, a társadalmi esélyekért és roma kapcsolatokért felelős államtitkár.

Hozzátette: a kezdeményezés arra is hangsúlyt helyezett, hogy a különböző generációk között fennmaradjon a párbeszéd, hiszen a kertművelés jó találkozási pont lehet az idősebbek és a fiatalok számára.

– A program további küldetése, hogy rávilágítson a felelősség és az öngondoskodás fontosságára, amit a gyerekeken keresztül a szülőkhöz is el lehet juttatni. Úgy vélem, hogy ez a kezdeményezés elérte a célját a tanulóknak, a pedagógusoknak, az iskoláknak és a szülőknek köszönhetően.

Értékes ajándékokat is termett a jól végzett munka

A rendezvényen Szentes Attila, Ságújfalu polgármestere és dr. Juhász Imre, a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesületének elnöke is köszöntette a jelenlévőket, majd minden diák ajándékot vehetett át, aki részt vett a Tanulj a kerteddel! programban. Azok a tanulók, akik kiemelkedően teljesítettek egy játékkonzollal gazdagodtak, de nagy értékű sportszerutalvány is járt a jól végzett munkáért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában