Ereklye

2024.09.15. 15:30

Jézus keresztjének szilánkja óvja a dorogházai közösséget

A Szent Kereszt Felmagasztalása templom felszentelésének 266. évfordulóján tartottak vasárnap búcsúi szentmisét Dorogházán, annak keretében ereklyével gazdagodott az egyházközség. Jézus Krisztus szent keresztjének egy szilánkját őrzi mától a közösség.

Gulyás Edina

Ünnepi szentmisére gyűltek össze a dorogházaiak a helyi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, felszentelésének évfordulóján. Ebből az alkalomból a Szent György Lovagrend Szent Kereszt Ereklyét juttatott el a helyi közösségnek. Jézus keresztjének szilánkja dr. Tóthpál Tamás hagyatékából származik, azt gyermekei, Tóthpál Sarolta Krisztina és Tóthpál Balázs Krisztián adományozta a dorogházai híveknek. 

Zahar Béla, Jézus keresztje
Zahar Béla Jézus keresztjének jelentőségéről prédikált
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool

Jézus keresztje a győzelem, az élet, a megújulás jele

– A kereszt a győzelem jele, ezért ma ennek jegyében kérünk kegyelmet egyházközségeinkért, nemzetünkért – fogalmazott prédikációjában Zahar Béla galgahévízi plébános. – Ma, amikor háború és szeretetlenség dúl a világban és a családokban, különösen aktuális, hogy Isten segítségét kérjük mindennapi keresztünk cipeléséhez.

Mint mondta, a nehézségeket legyőzhetjük, ahogy azt Jézus is megtette. Isten úgy szerette a világot, hogy egyetlen fiát adta érte. Megengedte, hogy fia a gyalázat fáján haljon meg, ezzel végtelen szeretetéről tett tanúbizonyságot. A keresztre, a szent jelre úgy kell tekintetünk, hogy az bennünket is Isten szeretetéra akar vezetni. 

– Úgy leszünk méltók Jézushoz, ha minden nap felvesszük a keresztünket. Ez lehet betegség, vagy bármilyen rossz helyzet. Ezeket úgy kell viselnünk, hogy nem a gyűlöletet, hanem a szeretet erősítjük magunkban. Jézus is így győzedelmeskedett a halál felett. Az örök életet adta nekünk szent keresztje által – hangsúlyozta Zahar Béla. – Annak függőleges szára az eget a földdel köti össze, míg vízszintes ága magához öleli a világot. 

A kereszt egységbe forraszt, megtart minket

Mint mondta, a keresztet az élet, a megújulás jeleként is értelmezzük, ami a jövő kibontakozására ihlet. A feladatunk, hogy örök életre szóló gyümölcsöket tudjunk teremni általa. Azonban napjainkban sok negatív hatás is támad a kereszt ellen, egyre kevesebb otthonban van jelen. Így nem tudja érvényesíteni ördögűző, segítő, védő hatását. 

A kereszt mellett a szent sebek és a keresztút gyakorlása is segíti a nehéz helyzetben lévőket. A mindennapok során ezeknek a jó gyakorlatoknak köszönhetően maradhatunk az arany középúton, ami az üdvösséghez vezet, egységbe forraszt, megtart minket.  

– A Szent Kereszt egy szilánkja köré gyűlünk, ami áldás lehet mindannyiunk számára, akik annak árnyékában, vonzásában szeretnénk élni – húzta alá Zahar Béla. 

A szentmisét követően az ereklyét – amit a Szent György Lovagrend és a Kárpát-medencei Vitézi Rend hozott el a dorogházai templomba – megérinthették a jelenlévők, Isten áldását kérve életükre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában