Felelős állattartás

2024.09.12. 06:50

Ivartalanítással harcolnak a kóbor állatok ellen

Úgy csökkenthető legegyszerűbben a kóbor állatok száma, ha a felesleges szaporulat meg sem születik. Nógrádban is az ivartalanítás támogatásával segítik a jó ügyet az állatvédő szervezetek.

Gulyás Edina

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá válók száma nem csökken. Az áldatlan állapot orvoslására a kutyák és macskák ivartalanításával van esély. 

ivartalanítás
Az ivartalanítás segítheti visszaszorítani a kóbor állatok számát
Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Az ivartalanítás költségeit támogatják

– Az Orpheus Állatvédő Egyesület minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel is ivartalanítási akciót szervez – árulta el korábban portálunknak Seres Zoltán, az egyesület vezetője. Nincs ez másként idén sem, 2024 második felében 300 állat műtéti költségeihez járulnak hozzá országszerte. Ennek köszönhetően több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb.

Seres Zoltán azt is kiemelte: évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein szabadon szaporodhatnak az állatok. 

Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek felelőtlen emberek miatt nehezen működnek. 2022 év elejétől az állatok szaporítása egyébként is büntethető cselekmény, így mindenkit a kóborrá váló állatok számának csökkentése érdekében azok ivartalanítására buzdítanak.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az ivartalanítási költségek támogatását az alacsony jövedelemmel rendelkezők, a nyugdíjasok, az állataikat udvaron tartók kérhetik. Azt szeptember 12-től – a támogatási keret kimerüléséig – lehet igényelni 36-20/929-8181-es telefonszámon munkanapokon 9-11 óráig név, pontos cím, e-mail-cím megadásával. Az akcióhoz az ország minden pontjáról, így szűkebb hazánkból is csatlakozhatnak a tulajdonosok. Az állatvédelmi támogatásról bővebben a www.zug.hu Állatbarát Web Kuckó oldalon lehet informálódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában