Ünnepélyes útátadó

2024.09.05. 15:15

Az Ismerős Arcok slágere szól az ünnepélyesen átadott zenélő úton (fotók)

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délelőtt a Salgótarján felé haladó 21-es számú főút, Lőrinci és Hatvan közötti zenélő útszakaszát. Mostantól az érintett 550 méteres úton az arra közlekedők az Ismerős Arcok Nélküled című slágerét hallhatják, ha 80 kilométer per órás sebességgel haladnak végig rajta. Az átadó ünnepségen a zenekar tagjai is tiszteletüket tették.

Sipos Nina Vivien

A 21-es számú főút egyedi élményt nyújt mostantól a gépjárművel közlekedőknek: Salgótarján felé tartva, Lőrinci és Hatvan között mintegy 550 méteres szakaszon 80 kilométer per órás sebességgel haladva felcsendül az Ismerős Arcok Nélküled című dalának egy részlete. Csütörtök délelőtt a zenélő burkolat ünnepélyes átadóján részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára, Becsó Zsolt és Szabó Zsolt országgyűlési képviselők, továbbá a zenekar tagjai is.

Az Ismerős Arcok tagjai is tiszteletüket tették az átadón
Az Ismerős Arcok tagjai is tiszteletüket tették az átadón
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az Ismerős Arcok népszerű dala csendül fel a 21-es főúton

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából, a HE-DO Építő Zrt. kivitelezésében, közel 1,77 milliárd forintból valósult meg a 21-es számú főút Heves vármegyei szakaszára tervezett akusztikus burkolat. Immár elkészült Magyarország úthálózatának harmadik zenélő útja: 2019-ben a 67-es számú főúton a Republic zenekar 67-es út című száma, közel két éve a 37-es úton, Szerencs környékén az Érik a szőlő című népdalunk, most pedig Salgótarján felé haladva az Ismerős Arcok Nélküled című slágere csendül fel, ha az autósok 80 kilométer per órával közlekednek rajta.

 – Ritka alkalom az, amikor 15 millió magyarnak a szíve együtt dobban. A mai nap egy ilyen ünnep, hiszen valljuk be, nem gyakran adatik meg, hogy egy ennyire mély tartalommal, igazi magyar kultúrával, szívvel-lélekkel feltöltött dallam szólaljon meg egy országúton – húzta alá Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, hozzátéve: – Miért is fontos ez számunkra? Mivel mi egy vérből valók vagyunk. Számomra külön megtiszteltetés az, hogy valahányszor a térséget járom, mindig hallgathatom majd ezt a számot.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ezt követően úgy fogalmazott, hogy a főút Nógrád vármegyei szakaszán a beépítettséget, az élővilág védelmet, a burkolatminőséget és a 21-es vonalvezetését is figyelembe véve, nem találtak olyan helyszínt, amely megfelelő lenne a zenélő burkolat kivitelezésére. Ezért esett a Heves vármegyét érintő M3-as autópálya és Lőrinci között található útszakaszra a választás. Kiemelte: a 21-es számú főút egy nagyon fontos folyosó, mivel összeköti a felvidéki magyarságot az óhazával, valamint Losoncot Hatvannal. Megteremti azt a lehetőséget, hogy összekapcsolódjunk ezekkel a térségekkel.

– Az Ismerős Arcok című számának megválasztása telitalálat volt. Azt gondolom, hogy ez a nemzet himnuszává nőtte ki magát, és örülök neki, hogy amikor meg kellett hozni azt a közös bölcs döntést, hogy ezen az útszakaszon melyik dal szólaljon meg, akkor erre esett végül a választásunk – nyilatkozott Becsó Zsolt.

 

Mindenkihez elér a Nélküled című dal

A csütörtöki ünnepélyes átadón tiszteletüket tették az Ismerős Arcok tagjai is, akiket arról kérdezett portálunk, miképpen élik meg, hogy az egyik legismertebb számuk mostantól a 21-es számú főút egyik szakaszán fog megszólalni.

– Engem édesapám arra tanított, hogy ha egy közösségben élünk, akkor mindig próbáljunk valamit hozzátenni. Mi ezt tudjuk adni. Zenészek vagyunk, folyamatosan gondolkodunk a világról valamiféleképpen, és én ezt fogalmaztam meg ennek a dalnak a szövegében – árulta el Nyerges Attila, a zenekar frontembere és énekese, majd így folytatta: – Fantasztikus dolog, hogy egy ilyen szintű nyomot tudunk hagyni a világban, ami nem feltétlenül kapcsolódik koncertszínpadokhoz, de mindenkihez elér majd, aki erre jár.

Számos felújításon esett át a 21-es főút

Pántya József beszédében elmondta: 2015 és 2019 között fokozatosan bővítették a 21-es számú főútat, ennek köszönhetően pedig Salgótarján és Hatvan között mintegy 52 kilométer hosszon közlekedhetnek az autósok. A négysávosítás révén nőtt a forgalombiztonság, ezt pedig jól mutatja azt, hogy a beruházást követően jelentősen csökkent a súlyos közlekedési balesetek száma, illetve a menetidő is lényegesen lerövidült a nyomvonal mentén fekvő települések között. A nagyszabású projekt részeként nyáron elkészültek Pásztó térségében az Irinyi úti csomópontban lévő buszvárók, a gyalogosok védelme érdekében pedig gyalogátkelőhelyeket, közvilágítást és térfigyelő kamerahálózatot is telepítettek. Az érintett szakaszon kiépítettek továbbá két, összesen 46 férőhelyes, szilárd burkolatú gépjárműparkolót, míg az 50 kerékpár befogadására alkalmas fedett tároló a kerékpárok biztonságos elhelyezését teszi lehetővé.

A projekt részeként zajlanak tovább a fejlesztések, például a tari és a szurdokpüspöki külön szintű csomópontban lévő buszöblöknél buszvárókat és gyalogos átkelőhelyeket alakítanak ki még várhatóan az év vége előtt. A helyi vízelvezetési problémák megoldása érdekében rendezik a Hidegvölgyi-vízfolyás medrét Pásztótól délre, mintegy 3,6 kilométeren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában