Palóc gasztronómia

2024.09.14. 19:50

Hegyekben álltak az ínycsiklandó haluskák Vanyarcon (fotók)

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg szombaton a Vanyarci Haluskafesztivált. Ínycsiklandó illatok, vidám hangulat és muzsikaszó töltötte meg a település központját.

Nagy Orsolya

Az ízletes finomságok és a szórakozás mellett a hagyományőrzés és a magyar-szlovák kulturális értékek ápolása állt az idei rendezvény középpontjában. A fesztiválon idén is több csapat mérte össze főzőtudását és készítettek különféle haluskákat az érdeklődők és természetesen a zsűritagok számára.

Vanyarci Haluskafesztivál
Készül a finom haluska, ma senki nem maradt éhes Vanyarcon
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A Vanyarci Haluskafesztivál építi a közösséget is

Az ünnepélyes megnyitón a zsűri tagjai – Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója; Fuhl Imre, a SlovakUm Non-profit Közhasznú Kft. ügyvezetője, valamint dr. Egyed Ferdinánd, a Nógrád vármegyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – köszöntötték a résztvevőket. Ezt követően Szabó Sándor polgármester üdvözölte a látogatókat. Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke kifejtette, ez a rendezvény egy igazi ünnep, amely minden évben sok-sok embert csalogat a településre. A vanyarciak pedig büszkék lehetnek rá és a palóc gasztronómiára. Hozzátette: Palócföldön jól megférnek együtt a szlovákok és magyarok, barátságuk pedig azt mutatja, hogy az ilyen fesztiválok, mint a vanyarci is, összehozza a közösségeket és jó hírét viszik ennek a vidéknek.

A hagyományőrzésről is szól a rendezvény

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta, a rendezvény a gasztronómia mellett a hagyományőrzésről is szól, ahol meg lehet mutatni a helyi, a palóc és a szlovák kultúrát. Ezen a fesztiválon ugyanis hagyományőrző csapatok lépnek fel, de helyi kézművesek is bemutathatják termékeiket, így messze földön elviszik a hírét a térségnek. A képviselő kiemelte: erre a kiemelkedő fesztiválra méltán büszkék lehetünk mindannyian Nógrádban.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a program jó hírét viszi nem csak a településnek, de a térségnek is. Nagyon sok embert megmozgat, a településekről és a határon túlról is érkeznek látogatók.

 Mint mondta, a fesztiválnak sikerült hagyományt teremtenie, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy csaknem húsz éve rendezik meg. Az érdeklődőket végül Szabó Sándor, Nógrád Vármegye főispánja köszöntötte.

Ínycsiklandó ételeket készítettek

A csapatok eközben szorgosan főzték a különféle ínycsiklandó sztrapacskát. A héhalmi csapat a hagyományos ízek mellett gombás és csülkös haluskával várta a gasztronómia szerelmeseit.

Bakos József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy mindezek a saját specialitásaik, amelyeket minden évben elkészítenek és nagyon szeretik a látogatók. A gombás finomsággal pedig korábban már díjat is sikerült bezsebelniük. A héhalmi településvezető hangsúlyozta, hogy a dél-nógrádi polgármesterek között nagyon jó a kapcsolat és az együttműködés, mindig támogatják egymást. Fontos továbbá, hogy a falvak rendezvényei sikeresek legyenek, így nem volt kérdéses, hogy erősítik a vendégkört.

Népviseletbe öltözve serénykedtek

A bujáki csapat a tradicionális ízvilágot hozta el a rendezvényre, így káposztás és kapros-juhtúrós sztrapacskával várták a vendégeket, amelyet népviseletbe öltözött helyi asszonyok szorgos kezei készítettek el. Borbély Gábor, Buják polgármestere kifejtette: nagyon fontos a közösség erősítése Dél-Nógrádban is, a települések között pedig szerencsére jó a kapcsolat és mindig ellátogatnak egymás rendezvényeire.

Az ízletes finomságok mellett egyébként számos programmal várták az érdeklődőket, így volt egyebek mellett sztrapacskafőző és -evőverseny, de lovaglás, népviseleti bemutató, zenés-táncos kulturális műsorok, játszóház, sőt kézműves vásár is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában