Botrány

2024.09.07. 15:30

Hajléktalanok okoznak botrányt és felháborodást Salgótarján közterein

Olvasóink felháborodva keresték meg portálunkat annak kapcsán, hogy az utóbbi időben megnövekedett a közellenséges és szemérmetlen magatartást tanúsító deviáns alakok jelenléte Salgótarján közterein. Mint elmondták: többször is előfordul mostanában, hogy a hajléktalanok fényes nappal vizelnek és ürítenek publikusan, letolt nadrággal alszanak a padokon vagy eltorlaszolják a boltok bejáratát.

Sipos Nina Vivien

Gyomorforgató állapotok uralkodnak mostanában Salgótarjánban a hajléktalanok miatt. Több olvasónk is jelezte megbotránkozva, hogy a köztereken fényes nappal, a járókelők és a környéken lakók szeme láttára deviáns alakok végzik el kis- vagy éppen nagydolgukat, illetve letolt nadrággal alszanak a padokon, a fűben, esetleg a boltok bejáratában, eltorlaszolva azokat. A probléma nem új keletű, korábban is okozott a hajléktalanok szemérmetlen viselkedése közfelháborodást a városban, azonban az egyre elfajuló helyzet miatt a helybeliek megoldást követelnek.

Gyomorforgató állapotok uralkodnak Salgótarjánban a hajléktalanok miatt
Gyomorforgató állapotok uralkodnak Salgótarjánban a hajléktalanok miatt
Forrás: KultPont Kávézó Facebook-oldala

„Valamit tenni kell, ez így tarthatatlan állapot.…” – írta egy kommentelő a Nool.hu közösségi oldalán, ahol megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a hajléktalanok ügyéről. Így folytatta: „Nem lesz könnyű feladat, de az illetékeseknek megoldást kell keresni. Igen, tudom nem csak Salgótarjánban van ilyen, viszont mi itt lakunk és itt rendet kell tenni.”

Közfelháborodást okoznak a hajléktalanok

A folyamatosan felmerülő gonddal kapcsolatban felkerestük a Salgótarján és Térsége Egészségügyi- Szociális Központ igazgatóját, dr. Fényszarusy Zsuzsannát, aki arról értesített bennünket, hogy Salgótarján önkormányzatához is érkezett lakossági bejelentés az utóbbi időben a megyeszékhely közterületein megjelenő, hajléktalan vagy hajléktalan kinézetű, deviáns személyekkel, azok viselkedésével, életvitelszerű közterületi tartózkodásával kapcsolatban.

Mint közleményében írta: az önkormányzat többször is megkereste a Salgótarjáni Rendőrkapitányságot, hogy a település közterületein, kiemelten a belvárosban erősítsék meg a közterületi gyalogos szolgálatot, visszatérően ellenőrizzék és számoltassák el a közterületen láthatóan minden cél nélkül, ittas, bódult állapotban jelenlévő, közösségellenes magatartást tanúsító személyeket. Mindezt annak tekintetében kérték, mivel az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése, illetve ezen tényállás meghatározása a rendőrség hatásköre.

Kiemelte: a salgótarjáni közterület-felügyelők is fokozott figyelmet fordítanak erre a közterületi ellenőrzések során és a jogszabályi keretek között intézkednek – feljelentést tesznek – a kolduló, erőszakosan kéregető vagy közterületen szeszes italt fogyasztó személyekkel szemben.

Kreicsi Bálint Salgótarján júniusban megválasztott polgármestere a kialakult állapotokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: minél előbb egy hatékony megoldást kell találni erre a problémára, hogy a köztereken ismét biztonságban érezzék magukat a járókelők. A város leendő vezetője hozzátette: az önkormányzattal együtt dolgoznak majd a tárgyalandó kérdésen.

Folyamatos a rendőri ellenőrzés

Portálunk megkereste még korábban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, akik azt közölték, hogy a Salgótarjáni Rendőrkapitányság folyamatos szolgálatot lát el a város területén annak érdekében, hogy a közterületeken a közrendet és a közbiztonságot minél magasabb szinten garantálják a város lakossága érdekében. A rendőrök különös figyelmet fordítanak a fedél nélküliek ellenőrzésére, a megfelelő tájékoztatás megadására abban a tekintetben, hogy mely karitatív szervezet vagy szociális intézmény által biztosított szállóban, melegedőben találnak éjjeli menedéket. A város területén a hajléktalan életmódot folytató személyek és az általuk szállásként használt közterületek feltérképezése folyamatos.

„Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértőivel szemben a jogszabályi előírások a fokozatosság elvére épülő szankcionálási lehetőséget biztosítanak. Az egzakt módon körülírt szabályokat megszegőkkel – 90 napon belüli, háromszori figyelmeztetés alkalmazását követően –, mint elzárással is sújtható szabálysértést elkövetővel szemben a rendőrség őrizetbe vételt alkalmazhat és gyorsított bírósági eljárást kezdeményezhet” – húzta alá a rendőr-főkapitányság a közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában