Volán

2024.09.17. 08:44

Kirúghatják a Budapest–Salgótarján járaton mobilozó buszsofőrt

Akár az állását is elveszítheti az a buszsofőr, aki vezetés közben mobilozott a minap egy Budapest-Salgótarján járaton. A férfit, aki szakadó esőben, a kormányon könyökölve vezette a járművet perceken át, az egyik utas vette videóra.

Nool.hu

„Társaságunk mélyen elítéli a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet, és azonnal belső vizsgálatot indított az eset kapcsán” – válaszolta portálunknak kedden reggel a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A társaságot azután kerestük meg, hogy a közösségi médiában terjedni kezdett, majd több kereskedelmi tévécsatornán is feltűnt egy olvasói felvétel, amelyen a Budapest-Salgótarján járaton szolgálatot teljesítő buszsofőr perceken keresztül görgeti a mobilja érintőképernyőjét, miközben a kormányra könyökölve vezeti a járművet a szakadó esőben.

buszsofőr, mobil, volánbusz
Egy utas vette videóra a mobilozó buszsofőrt, aki könyökkel vezette a járművet.
Forrás: részlet a videóból

Súlyos vétséget követett el a buszsofőr

A közlekedési társaság szerkesztőségünknek küldött válaszában emlékeztetett a KRESZ vonatkozó előírásaira, miszerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, és ez vonatkozik az autóbusz-vezetőikre is.

„A mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon. Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is” – tette hozzá a kommunikációs igazgatóság.

A buszsofőr állásába kerülhet a fegyelmezetlenség

A VOLÁNBUSZ illetékesei úgy fogalmaztak: amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet.

„A hasonló esetek elkerülése érdekében társaságunk több alkalommal indított széleskörű belső kommunikációs kampányt is” – zárta portálunknak küldött válaszát a közlekedési cég.

Több száz métert is vakon mehet

A TV2 hírműsora, a Tények megtalálta a felvételt készítő utast is, aki azt mondta: „Felelőtlenségnek tartom, hogy ennyi élettel szórakozzon; mert szórakozásnak vélem, amit ez a sofőr csinált.”

A hírműsor egy közlekedési szakértőt is megszólaltatott az eset kapcsán, aki hangsúlyozta: rendkívül balesetveszélyes volt a felvételen látható, könyökkel vezetős manőver. Szerinte egy olyan helyzetben, amikor hirtelen mozdulatra lenne szükség, a sofőr semmit nem tudott volna tenni. Csörgő László elmondta: „Ha csak 90 kilométer/órás sebességgel halad, akkor egy másodperc, azaz a reakcióideje alatt 25 métert tesz meg. Egy ilyen telefonozás közben pedig a reakcióideje a többszörösére nő. Ez azt jelenti, hogy akár 50, 100, 150 métert is mehet vakon.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában