Katasztrófavédelem

Tegnap, 8:13

Bajba jutott állatokon is segítenek a nógrádi tűzoltók

Az elmúlt időszakban több alkalommal is bajba jutott állatok megmentésére siettek szűkebb hazánk tűzoltói. Munkájukat pedig több tényező is nehezíti ilyenkor.

Nagy Orsolya

A bajba jutott állatokkal kapcsolatos káresetek nehézséget jelenthetnek a beavatkozó állomány számára, hiszen veszélyhelyzetben az állatok viselkedése megváltozhat – mondta Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bajba jutott állaton segítettek a lánglovagok
Bajba jutott állaton segítettek a lánglovagok
Forrás: Illusztrációs fotó: MW

A bajba jutott állatok mentése nem mindig könnyű

Mint fogalmazott: olykor hiába a segítő szándék, ha a szorult helyzetben lévő állat veszélyben érzi magát, akkor bizony fel kell készülni a harapás, a csikarás, vagy a rúgás lehetőségére is.

– Elengedhetetlen, hogy egy-egy bajba jutott állat mentését lehetőleg szakember – vadőr vagy állatorvos – bevonásával, véleményének a figyelembevételével vagy tűzoltói irányítással hajtsák végre – közölte Kapás Márton. Hozzátette: a nagytestű állatok mentése adott esetben nagyobb technikai hátteret is igényelhet. Amíg egy kutyát vagy macskát akár kézi erővel is ki tudnak emelni egy gödörből, addig egy ló vagy egy szarvasmarha kimentéséhez darura, esetleg munkagépekre is szükség lehet. Oda kell figyelni továbbá arra is, hogy lámpákat csak a szükséges mértékben használjanak, ugyanis a villogó fények megvadíthatják az állatokat.

Többször is segítségre szorultak

A szóvivő arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is volt rá példa, hogy a tűzoltók valamilyen állat segítségére siettek. Nemrég például egy családi ház drótkerítésébe gabalyodott egy szarvasbika agancsa Mátraverebély-Szentkúton. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók az állat megnyugtatása után csapszegvágó segítségével kiszabadították a szarvast, amely nem szenvedett sérüléseket az eset során.

Egy másik eset során kútba esett egy macska Ságújfaluban, a Kossuth úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók rövid időn belül kiemelték onnan az állatot, majd átadták a gazdájának. A macska így sérülések nélkül megúszta a kalandot.

Olykor a lakosság is igyekszik mindent megtenni, ha bajba jutott állatot lát. Tóth Kitti salgótarjáni lakos nagyjából egy hónappal ezelőtt őzzel találkozott össze. Elmondása szerint a vad lába akadt bele egy kerítésbe, így azonnal segítségért telefonált. Az őznek azonban szerencséjére sikerült kiszabadítani magát, így nem volt szükség emberi beavatkozásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában