Árvízi védekezés

3 órája

Árvíz: a nógrádi katonák is helytálltak a gáton

Az elmúlt napokban az évtized árvize vonult keresztül hazánkon. Habár Nógrád vármegyét közvetlenül nem veszélyeztette, szűkebb hazánk vízügyi szakemberei mellett a területvédelmi zászlóalj katonái is segédkeztek a védekezés munkálataiban.

Veres Edina

Az évtized árvize vonult keresztül hazánkban az elmúlt napokban. Mint arról portálunk beszámolt: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, Siklós Gabriella a Kossuth Rádióban azt közölte szerda reggel: „Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség.” Hozzátette: a Duna felső szakaszán ugyanakkor megkezdődött a károk felmérése és megindultak a helyreállítási munkák.

Árvíz: a nógrádi területvédelmi zászlóalj katonái is segédkeztek a védekezés munkálataiban
Árvíz: a nógrádi területvédelmi zászlóalj katonái is segédkeztek a védekezés munkálataiban
Forrás: honvedelem.hu

A sajtószóvivő azt is kifejtette, hogy a térségből a védekezésben részt vett tiszai igazgatóságok több száz munkatársa indult haza, az öt dunai igazgatóság – amelyeknek a területeit az árhullám érintette – dolgozói a továbbiakban már el tudják látni a munkát. Mint azt a Nool.hu megírta: szűkebb hazánkra nem jelentett veszélyt az árvíz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) arról tájékoztatta a Nool.hu-t, hogy Nógrád vármegyében egyik folyó vagy patak miatt sem volt árvízhelyzet, ugyanakkor nógrádi vízügyi szakemberek is segédkeznek a védekezés munkálataiban. Mint közölték: az igazgatóság II. Szakaszmérnökségének központja Balassagyarmat, annak működési területe teljes Nógrád vármegye. Hozzátették: valamennyi kollégájuk részt vesz az árvízvédekezésben.

Nógrádi katonák is segítették az árvíz elleni védekezést

A vízügyi szakemberek munkáját segítve – más társzervekkel közösen – a Magyar Honvédség is bekapcsolódott az árvízvédelmi tevékenységbe.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán a védekezés hajrájában úgy fogalmazott: „Az árvízi védekezés egy kisebb katonai hadművelet.” A tárcavezető egy nappal ezelőtt pedig a közösségi oldalán megosztott videóhoz hozzáfűzte: „Ott voltunk mindenhol, ahol szükség volt ránk! Hivatásos és területvédelmi tartalékos katonáink kiválóan, nyugodtan, fegyelmezetten teljesítették szolgálatukat az árvíz ideje alatt.”

Az árvízvédelmi tevékenységet a Nógrád vármegyei illetékességű MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki Sándor 25. Területvédelmi Zászlóalj is segítette. Az alakulat húsz katonája szolgált a gátakon Vácon. Mellettük pedig további nógrádi tartalékos és aktív katonák álltak készenlétben. A vármegyét érintően a vízügyi szakembereken és a területvédelmi zászlóaljon túl – ahogy azt megírtuk – az árvíz elleni védekezésből szintén kivette a részét mások mellett:

Mellettük Erdőtarcsáról vasárnap útnak indult a község falubusza a – 25 helyi lakos készítette – süteménnyel, ásványvízzel és üdítővel, amelyekkel a váci árvízvédelemben résztvevő dolgozókat lepték meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában