Konferencia

3 órája

Balassagyarmat ad otthont az Arany János Tehetséggondozó Program konferenciájának

Immár huszonharmadik alkalommal rendezik meg az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) tanévnyitó konferenciáját, amelynek ezúttal Balassagyarmat ad otthont. A háromnapos eseményen a programban résztvevő intézmények igazgatói, kollégiumvezetői és koordinátorai vesznek részt. A konferencia megnyitóját csütörtökön tartották meg Balassagyarmaton, a Városháza dísztermében.

Lászlók Judit

A tanévnyitó konferencia a Balassi Bálint Gimnázium diákjainak a műsorával kezdődött. Majd Csach Gábor, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter éppen Balassagyarmaton, az országos tanévnyitó keretében indította útjára az AJTP-t. Mint mondta: az elmúlt 25 esztendőben – az idei tanévet is beleértve – közel 600 diák tanult a programban.

Arany János Tehetséggondozó Program
Arany János Tehetséggondozó Program: Balassagyarmat polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Köszöntőjében hangsúlyozta: a program célja a kezdetektől fogva az, hogy a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú fiatalok jó körülmények között tanulhassanak és eközben több lehetőséget kapjanak, illetve nagyobb esélyük legyen a továbbtanulásra.

Az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő diákok fele nyert felvételt felsőoktatási intézménybe

Ezután Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója mutatta be az intézményt.

– Vármegyénkben több mint kétezer hátrányos helyzetű tanuló van és több mint háromezer a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. A Balassagyarmati Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben ezeknek a gyerekeknek a 30 százaléka tanul – fogalmazott Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: – Az AJTP felkarolja ezeket a hátrányos helyzetű diákokat és öt éven keresztül támogatja őket esélyteremtéssel, hátránykompenzációval és tehetséggondozással. Ezzel felkészítik őket a felsőfokú tanulmányaikra, illetve a megszerzett tudásukkal a munkaerőpiacra is. A program megvalósítása tanévenként mintegy 100-120 diák részvételével zajlik a Balassi Bálint Gimnáziumban és a Madách Imre Kollégiumban.

Nagyné Barna Orsolya kifejtette: az „aranyos” diákok a Madách Imre Kollégium lakói hétköznap, de olykor hétvégén is. A kollégiumi hétvégéken megjelenik az intézményben az egyéni fejlesztés, a sajátos érdeklődést szolgáló tevékenységek, illetve a tanulók különböző kulturális programokon és tanulmányi kirándulásokon is részt vesznek. A Balassi Bálint Gimnáziumban az AJTP-s diákok az idegen nyelvi területen is nagyobb segítséget kapnak, bár kisebb létszámban, de jelentkeznek nyelvvizsgára. A program segítségével pedig eddig minden diák megszerezte a B kategóriás jogosítványt. Emellett szólt arról is, hogy a továbbtanulás tekintetében a programban résztvevő végzős diákok fele nyert felvételt felsőfokú intézménybe, főiskolára, egyetemre. A többiek OKJ-s vagy felsőfokú szakképzésben vettek részt az elmúlt években.

– Tudom, hogy a tehetséges, de hátrányokkal érkező gyermekek csak kiemelt figyelemmel, törődéssel, egyéni fejlesztéssel érhetnek el olyan eredményeket, mint az AJTP-ben résztvevő diákjaink. Ezért fenntartóként kiemelten támogatjuk mindkét érintett intézményünket, akik alapítói intézményként vesznek részt a programban – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya.

A tanévnyitó konferencián résztvevők a program aktuális kihívásairól tanácskoznak

Mogyorósi Attila, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója arról beszélt a konferencia megnyitóján, hogy nagyon szerencsés helyzetben van, amiért egy támogató és segítő közösségben dolgozhat. Arról is szólt továbbá: fontos feladatnak tartja, hogy a fiatalokat felkészítsék az életre, és ez olykor talán túlmutat az AJTP-n is.

Végül Tóth Tamás, az Arany János Tehetséggondozó Program Intézményeinek Egyesülete elnöke is szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében hangsúlyozta: az AJTP célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges, jó képességű diákokat eljuttassák az egyetemekre és a főiskolákra. Végül arra kérte a résztvevőket, miközben megvitatják majd a konferencián a problémáikat, jusson eszükbe az is, hogy a nehézségek ellenére mindezt megéri csinálni.

A köszöntők után kezdetét vette a konferencia a plenáris előadásokkal. A tanácskozás pénteken és szombaton is folytatódik, amelynek során számos szakmai előadást hallgathatnak meg a résztvevők az AJTP aktuális kihívásaival kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában