Szentmise

2024.08.23. 11:26

Két évtized után ismét templombúcsút tartottak Rákóczibányán

Államalapító Szent István király napja különleges volt a rákóczibányaiak számára. Az ünnep ugyanis azt jelentette, hogy hozzávetőleg két évtized után szervezhettek templombúcsút és annak keretében kenyérszentelést a községben.

Veres Edina

Dr. Varga Lajos segédpüspök celebrált az ünnepen

Forrás: Beküldött fotó

Idén augusztus 20-a a rákóczibányai lakosok számára több szempontból is jelentős ünnepnek bizonyult. Korponai István diakónus elmondta, hogy a közel két évtized után először megtartott búcsúi szentmise nagy jelentőséggel bírt a helyi egyházközség életében, amit az is mutat, hogy közel félszázan vettek részt a liturgián.

templombúcsú
Két évtized után újra templombúcsút tartottak Rákóczibányán
Forrás: Beküldött fotó

 A megjelentek többsége helybeli volt, azonban néhány résztvevővel minden, az általam ellátott egyházközség képviseltette magát. Örömmel töltötte el a szívem, hogy ilyen szép létszámban látogattak el a rákóczibányai templomba a hívők e jeles alkalomból

 – fejette ki portálunk érdeklődésére Korponai István, aki azt is kiemelte, hogy a templombúcsú során bemutatott szentmisén Fekete Roland és Bieber József plébániai kormányzók koncelebráltak.

 A liturgia főcelebránsaként pedig dr. Varga Lajos váci segédpüspök atyát köszönthették, aki számára a diakónus külön háláját fejezte ki az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre eső szentmise bemutatásáért. Korponai István végül hangsúlyozta a rákóczibányai önkormányzattól kapott sok segítség jelentőségét, valamint a településvezetéssel kialakított, évek óta tartó együttműködés sikerességét is.

Hosszú évek óta nem volt templombúcsú a községben

Jakab Gábor, Rákóczibánya település polgármestere elmondta: örömmel tölti el a szívét, hogy idén, augusztus 20-án összegyűlhettek a falu templomában. Mint fogalmazott, Korponai István diakónus néhány évvel ezelőtt kereste meg őket. Hozzátette: először csak az idősek napközi otthonában tartottak szertartásokat, majd később együtt lobbiztak a település templomának rendbetételéért. Végül sikerrel jártak, így idén a már felújított helyi templomban tarthatták a szentmisét és szeghették meg az új kenyeret. Jakab Gábor rámutatott, hogy emlékei szerint 2002 óta ez volt az első alkalom, amikor az egyház és az önkormányzat a községbe közös augusztus 20-i ünnepséget tudott tartani. Végül kiemelte, úgy gondolja, hogy sikerült méltóképpen megünnepelniük Szent István királyt, a település és a templom védőszentjét. A szentmise keretében Jakab Gábor megszegte a település megszentelt új kenyerét.

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök számára nem volt idegen a helyszín, hiszen – ahogy arról portálunk beszámolt – tavaly novemberben ő kérte az Úr áldását a rákóczibányai templomra. Ez alkalommal tartott szentbeszédében elmondta: a keresztény erkölcstanban három erényt tartanak fontosnak, így a hitet, a reményt és a szeretetet.

Ajándékot kaptunk elődeinktől, őseinktől

 Ezeket szoktuk isteni erénynek nevezni és bizony a gyakorlati életben ezekre nagy szükség van. Amennyiben a cselekedeteinket e három érték vezeti, akkor helyén vagyunk emberi személyünkben és a közösségben

 – hangsúlyozta a segédpüspök, aki arra is rámutatott, hogy a szentmise alkalmával Szent István királyra emlékeznek, a rákóczibányai templom, a falu és az ott élő közösség védőszentjére.

 Hozzátette: Géza fejedelem Prágából Szent Adalbert püspököt hívta el fia nevelőjének. Így, amikor István elnyerte az uralkodás lehetőségét Koppánnyal szemben, akkor ő erősen fel volt vértezve a keresztény erényekkel, illetve bizonyos tudományossággal is. Tehát komoly keresztény nevelésben részesült, amelynek még életében meg is lett az eredménye.

Dr. Varga Lajos azt is kiemelte: Szent István király aszerint az elv szerint élt, amely szerint nekünk is élnünk kellene.

– Amink csak van, azt ajándékként kaptuk, így például az életünket is, és azt is, hogy most Magyarországon élünk. Ez utóbbi is ajándék elődeinktől, őseinktől. Bizony arra kell az embernek koncentrálnia, már ha vallásos módon akar gondolkodni, hogy ami az enyém, az elsősorban az Úristené. Tehát az Úristen bízta rám, és ezért azt Isten tervei szerint kell használnom, saját magam üdvösségére és mások javára egyaránt – fejtette ki a segédpüspök, aki Szent István király küzdelmeiről is szót ejtett.

Az Úr jóvoltából a szentek példaképeink és mennyei közbenjáróink
Rámutatott, hogy az első magyar király halála előtt a Boldogságos Szűzanyára bízta hazánkat, míg annak irányítására Orseolo Pétert jelölte ki. Dr. Varga Lajos arra is kitért, hogy az anyaszentegyház sajátossága, hogy a szentekről emlékezik meg, hiszen elsődlegesen a megváltó Jézus önfeláldozásából fakad a megszentelő kegyelem, amelyet az Isten ad számunkra. Végül hozzáfűzte: az Úr azért adja nekünk a szenteket, hogy legyenek példaképeink és mennyei közbenjáróink. Ennek fényében pedig a szentek tisztelete az anyaszentegyház életének lényeges részét képezi.

Így adták át a felújított templomot:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában