Programajánló

2024.08.24. 11:25

Elő a naptárat! – programoktól izzanak a nógrádi települések

Ismét eseményekben dúskál majd az előttünk álló hétvége szűkebb hazánkban. Csokorba szedtük a programokat!

Veres Edina

Elismeréseket is átadnak a polgárőr napi programok során, Bercelen

Bercel ad otthont idén a Nógrád Vármegyei Polgárőr Napnak augusztus 24-én, szombaton. A programok reggel 8 órakor, a szabadtéri színpad előtti téren gyülekezővel kezdődnek, majd elrajtol a főzőverseny, míg a jó hangulatról a Bányász-Kohász Fúvószenekar gondoskodik majd. Két órával később a hivatalos megnyitó során elhangzanak a köszöntők, illetve kitüntetések átadásával ismerik el az arra méltónak találtakat. A Mihálygergei Mazsorettcsoport 10 óra 45 perckor lép majd színpadra, 13 órakor pedig fény derül arra is, hogy a főzőcsapatok közül ki érte el a legjobb eredményt. A nap során 11 óra 15 perctől a rendvédelmi szervek bemutatóit is megtekinthetik az érdeklődők, akik a balesetmegelőzési sátorban hasznos információkkal is gazdagodhatnak.

programok
Megannyi program vár a hétvégén a nógrádiakra
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Amatőr színjátszó csoportok találkoznak Palotáson

Második alkalommal rendez a szűkebb hazánkban működő amatőr színjátszó csoportok számára Pajtaszínház Találkozót a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatósága. Ahogy arról portálunk beszámolt, augusztus 24-én, szombaton, 10 órakor a köszöntőkkel kezdődik majd az esemény, amelynek ez alkalommal Palotás lesz a házigazdája. A helyi művelődési ház színháztermében négy település – Ságújfalu, Balassagyarmat, Buják és Palotás – társulata lép majd a világot jelentő deszkákra. Az érdeklődők a pajtaszínház társulatok produkciói mellett helyi amatőr előadók műsorát is megtekinthetik majd, de a napot színesíti majd a Természetes fény című fotókiállítás megnyitója, valamint egy kerekasztal beszélgetés is. A második Pajtaszínház Találkozó 17 órakor zárja majd kapuit.

Főzőverseny ízesíti, fellépők hada színesíti a mátramindszenti romanapot

Romanapot szervez Mátramindszenten a helyi roma nemzetiségi önkormányzat augusztus 24-én, szombaton. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, az esemény a faluközpontban található sportpálya ad majd otthont, ahol reggel 8 órakor a nap első programjaként elrajtol a főzőverseny. A délután során egymást követik majd a fellépők a színpadon, így például 12 órától Kandó Milán és zenekara gondoskodik majd a jó hangulatról, míg a napot Dombóvári Rolly zenés műsora zárja majd.

Nyárzáró falunapon mulathatnak kicsik és nagyok Becskén

Harmadik alkalommal zárják a nyarat falunappal Becske településen. Augusztus 24-én, szombaton a helyi művelődési ház udvara biztosítja a rendezvény helyszínét. A programok 13 órakor a megnyitóval rajtolnak el, amit az óvodások műsora, majd a díszpolgári cím átadása követ. A megjelentek 14 órakor finom ebédet fogyaszthatnak el a Szandavár Vadász- és Természetvédő Egyesület jóvoltából. A Mosolyra Hangolók 15 órától gyermekműsorral kedveskednek a legkisebbeknek, majd egy órával később már Márió gondoskodik a jó hangulatról. A színpadot 17 órakor Jolly foglalja majd el, végül a mulatós műsorok sorát 18 órakor Rostás Szabika zárja majd, míg egy órával később DJ Hammer keveri majd a diszkó bulihoz a ritmust. Emellett tombolahúzás is izgalmas perceket okozhat majd a résztvevők számára, míg a III. Nyárzáró Falunap zárásaként tűzijáték fényei ragyogják be az éjszakai eget Becskén.

Koncert és pizza varázsolja hangulatossá az estét Balassagyarmaton

Az idei nyár utolsó Pizza Piknikjén hódolhatnak az olasz tésztafinomságnak az ínyencek a balassagyarmati Palóc Ligetben található Terasz asztalainál augusztus 24-én, szombaton 17 órától. A szervezők ez alkalommal nápolyi stílusú pizzákkal készülnek a vendégeknek, akik számára antipastit és olasz frissítőket kínálnak majd. Egy meglepetés is vár a látogatókra, akik 19 órától egy koncert keretében a fiatal balassagyarmati énekesnő, Rodák Rebeka saját dalait és kedvenc feldolgozásait is hallhatják majd, méghozzá a barátaival közös előadásban.

Motorosok zarándokolnak Mátraverebély-Szentkútra

Vasparipák dübörgő hangja tölti meg nemzeti kegyhelyünket augusztus 25-én, vasárnap a motorosok zarándoklata során, amelyet Bátor Botond pálos atya vezet majd. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a nap 8 órakor gyóntatással kezdődik, majd 11 órakor szentmise kezdődik. A szertartást Főcze Bonaventura ferences, dévai plébános mutatja be. A liturgia során motoros körmenetet is tartanak Máraverebély-Szentkúton, illetve délután megáldják a zarándokokat és a kegytárgyakat. A kegyhely honlapján az érdeklődők számára elérhető a részletes programleírás.

Klezmer dallamok csendülnek Balassagyarmaton

Klezmer estet szervez a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a Gansel udvarban augusztus 25-én, vasárnap 18 órától. Ahogy azt a Nool.hu megírta már, az érdeklődők Klein Judit és a Haverim nevű formáció előadásában autentikus zsidó zenei gyökerekből fakadó muzsikát hallhatnak majd, megbolondítva némi keleti és szefárd-ladino dallamkinccsel. A résztvevők finom borokat, szörpöket, valamint kóser italokat és ételeket is kóstolhatnak majd az est folyamán.

Áldás száll a hősi halált halt szerzetesnővér emlékművére Érsekvadkerten

Felavatják és megáldják Érsekvadkerten a településen született és Győrben hősi halált halt Mária Sebalda szerzetesnővér emlékére és tiszteletére készített szobrot augusztus 25-én, vasárnap 9 óra 30 perckor. Ahogy arról a Nool.hu már beszámolt, a helyi római katolikus egyházközség által a Drágffy-kúria és a helyi Szent András római katolikus templom előtt kialakított emlékhelyen már augusztus elején felállították Sebalda nővér szobrát. Az emlékmű süttői márványból kialakított kőtalapzata Kontur András szobrászművész keze munkáját dicséri, míg Sebalda nővér egész alakos bronzszobra a Szolnoki Művésztelep egyik vezetőjének, Pogány Gábor Benő szobrászművésznek az alkotása. Az eseményen várhatóan Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mond avatóbeszédet. A szoboravató után a településen megrendezik a hagyományos termény-hálaadási ünnepséget.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában