Őszi programok

2024.08.22. 17:23

Programesővel érkezik az ősz a nógrádi településekre – íme a lista!

Hamarosan véget ér a rendezvényekkel tarkított, fesztiválokkal fűszerezett nyár. Azonban a színes levelekkel, hűvösebb napokkal settenkedő ősz is tartalmas programokat tartogat Nógrádban.

Gulyás Edina

A nyár a féktelen bulik, a zenei fesztiválok és a szabadtéri rendezvények időszaka. Azonban ősszel sem kell begubóznunk, a kissé hűvösebb hétvégék is színes programokat tartogatnak Nógrádban. Lássuk, hová érdemes ellátogatni!

program
A programok között idén is helyet kapott a Palotási Tortafesztivál
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Archív

SzeptemBeer Feszt: háromnapos program Balassagyarmaton

Az elmúlt évek hagyományait követve idén is megrendezik a SzeptemBeer Feszt elnevezésű háromnapos rendezvényt Balassagyarmaton. A Palóc Ligetbe szeptember 6-8-ig kulturális, szórakoztató és zenei programok mellett, kiváló sörmárkák és vendéglátók hozzák el az igazi sörfesztivál hangulatot. 

A város önkormányzatának támogatásával megvalósuló, ingyenesen látogatható fesztivál pénteken 17 órakor kezdődik, majd koncertek, játszótér, mini vidámpark, ügyességi és sörivó játékok, fellépők sora biztosítja vasárnapi zárókoncertig a jó hangulatot.

 Rossz idő esetén a fesztivált a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezik meg. 

Városnap, idén kicsit másként Bátonyterenyén

Idén rendhagyó módon rendezik meg a városnapot Bátonyterenyén szeptember 7-én. A júniusi viharkárok utáni helyreállítással kezdik a napot az önkéntes segítők. Délelőtt 9 és 14 óra között a Gyürky-Solymossy-kastély kertjét teszik rendbe, majd a Városháza téren folytatódik a délután. A TheSec ad koncertet 15.30 órától, a csapatot a Spam Rock Band váltja a színpadon. A Kormorán 20 órától lép fel, a napot nem csak retro party zárja, ahol DJ Titán és Susán Tamás lesznek a hangulatfelelősök.  

Vad-Körte Fesztivál kapcsolódik a szuhai búcsúhoz

Évek óta Kisboldogasszony napjához, a helyi templom védőszentjéhez kapcsolódva tarják meg a búcsút a faluban. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is ehhez kapcsolódóan rendezik meg a Vad-Körte Fesztivált szeptember 7-én a faluház udvarán. A gyerekeket egész nap ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a bográcsban vadhúsból készül a finomság, kulturális műsorok biztosítják a jó hangulatot. Emellett idén kézműves termékek vására is színesíti a programot. 

Vanyarcon idén is a haluska kap főszerepet

Vanyarcon immár 19. alkalommal rendezik meg a népszerű gasztronómiai eseményt, a Haluskafesztivált. 

– A vendégeket idén is sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, kézműves kirakodó vásárral várjuk szeptember 14-én, szombaton – tájékoztatta portálunkat Nedeliczki Teréz, a fesztivál egyik főszervezője. 

A nap folyamán a főzőcsapatok több tonna burgonya és liszt felhasználásával készítik a hagyományos szlovák ételt, amit számos ízben kínálnak. A színpadon egymást váltják az előadók, de gyermekműsor is színesíti a napot. 

Az ide látogatók kézműves foglalkozáson, sétatraktorozáson, lovagláson is részt vehetnek, de haluskaevő versenyen is összemérhetik étvágyukat és népviseleti bemutatót láthatnak. A programok ideje alatt megtekinthető lesz a táj- és alkotóház, a viselettörténeti babamúzeum, az ősmaradvány- és kőzetkiállítás, az evangélikus templom, a milleniumi park és a Veres család sírkertje is. A részletes programok a Vanyarci Haluskafesztivál közösségi oldalán olvashatók. 

A megyenapnak idén Karancslapujtő ad otthont

A megyenapot, amelynek évről évre más település ad otthont, idén szeptember 21-én, Karancslapujtőn rendezik meg. Ebben az évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium által indított 1100 év Európában, 20 év az unióban című programsorozat Nógrád vármegyei állomása is kiegészíti a napot. 

A szentmisét követően az ünnepi közgyűlés keretében adják át a vármegyei önkormányzat által alapított díjakat és kitüntetéseket. 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ interaktív produkciója, a Hagyományok Háza által biztosított gyermek-, és kézműves programok, zászlómegállító kiállítás kvíz játékkal is megtalálható a programok között. A szabadtéren felállított sátrakban gasztronómiai bemutató és kóstoló, továbbá helyi iparosok és kézművesek vására is várja a látogatókat. A napot, ahogy minden évben, ezúttal is koncert zárja. 

Jubileumi Tortafesztivál Palotáson

Palotás az egyik olyan települése szűkebb hazánknak, ahol az év szinte minden szakában változatos programokkal kedveskednek a helyieknek és az ide látogatóknak egyaránt. A Tortafesztivált tizedik alkalommal rendezik meg október 12-én a helyi művelődési házban. 

A gasztronómia édes alkotásainak kiállítása és versenye, szakmai tapasztalatcsere, családias környezet, kísérő színpadi programok, közösségi élmények, helyi értékek, palotási vendégszeretet – ez várja azokat akik ellátogatnak a megyénkben egyedülálló eseményre. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában