Élővilág

2024.08.10. 15:30

Nyestek okoznak károkat Salgótarjánban, utánajártunk, mit tehetünk ellenük

Salgótarján gyönyörű természeti környezetben fekszik, így nem ritka látogatók a városban a rókák, az őzek és a vaddisznók sem. Az utóbbi időben újabb vadfaj tűnt fel a lakóházak között: nyestek okoznak károkat a nógrádi megyeszékhelyen.

Gulyás Edina

Így fest a nyest

Fotó: MW Archívum

Olvasóink jelezték, hogy az utóbbi időben már nem csak őzekkel, rókákkal és vaddisznókkal találkozhatunk a nógrádi megyeszékhelyen. Igencsak megszaporodtak Salgótarjánban a nyestek. A barna bundás, fehér mellényt viselő ragadozók komoly károkat tudnak okozni.

Nyestek okoznak károkat
Nyestek okoznak károkat Salgótarjánban. A kis ragadozó könnyen megszokja az ember közelségét
Fotó: MW illusztráció

 

Hogyan fest egy nyest?

A nyest egy fürge, ügyesen mászó ragadozó, ami a menyétfélék családjába tartozik. Jellegzetes barna bundája, elől található fehér mellénye miatt a nyest felismerése viszonylag egyszerű feladat. Azonban mivel igen óvatos állatról van szó, valószínűleg előbb találkozunk az arra utaló jelekkel, mint magával a vaddal. Elnyúló, macskaszerű visítását hallhatjuk, láthatjuk 4-5 cm hosszú, ceruza vastagságú, jellegzetesen görbülő ürülékét, ami gyakran van tele magokkal. Ezek mellett a nyest által okozott károk is az állat jelenlétéről árulkodnak. 

Vadászatuk lakott területen kivitelezhetetlen

– Mivel vadon élő, és nem kóbor állatról beszélünk, így nem a VGÜ Nonprofit Kft. feladata a befogásuk sem – tájékoztatta portálunkat Fekete Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója, aki arra is kitért, hogy a vadászati törvény vonatkozik rájuk és a vadászatra jogosultak feladata a velük történő gazdálkodás is. Esetleg az ő segítségüket lehet kérni a befogásban, mivel sok vadászatra jogosult rendelkezik már élve fogó csapdákkal. Vadászatuk főleg a lakott területek között szinte kivitelezhetetlen.

Mivel Fekete Zoltán harminc évre visszatekintő vadászmúlttal rendelkezik számos további információt is elárult. Mint mondta, Salgótarján az ország legmagasabban erdősült vármegyéjének a székhelye. A várost körülölelő erdők sok vadfajnak adnak otthont, így a már kissé túlzottan is urbanizálódott nyestek számára is. 

Rágáskényszere okoz költséges károkat

– Vadfajról beszélünk, amely remekül képes alkalmazkodni az emberek életviteléből származó előnyökhöz és hátrányokhoz is. A bundás állat ragadozó, de nem veti meg az emberek által tartott apróbb haszonállatokat és azok környezetében megtelepedett rágcsálókat sem. Ezzel károkozása mellett némi hasznot is hajt – fogalmazott az ügyvezető. 

Éjszakai életmódot folytat, azaz nappal leginkább megbújva pihen és az emberek mozgásának, a zavaró hatások csökkenésével kezdi meg portyázását a lakóhelyek környékén. Talán legbosszantóbb, hogy a járművekben károkat okoz, amely a folytonos rágáskényszere magyaráz. Gyakran rágja meg a járművek gumi illetve műanyag elektromos-, vagy hangszigeteléseit. Ezzel sok bosszúságot és költséges károkat okoz a tulajdonosoknak. 

Így védekezhetünk a nyestek ellen

– Számos vegyi anyagot árulnak a különböző forgalmazók kimondottan a nyestek távol tartására, melyek leginkább valamilyen szaghatással fejtik ki hatásukat, több-kevesebb sikerrel. Magam inkább a mechanikai védelemben hiszek, azaz egy zárt garázs vagy házőrző ebek biztosabb védelmet nyújthatnak – hangsúlyozta Fekete Zoltán, aki házilag is használható praktikákat is említett: – Mivel rejtőzködő állat, így tart az emberektől. Jól használható a megvédeni kívánt területen elhelyezett zavaró tényező. Például egy folyamatosan bekapcsolva hagyott rádió a padlásokon elköltözésre készteti a betolakodókat. De a gépjármű motorterében elhelyezett nejlon harisnyába csomagolt emberi haj is megoldás lehet, a szaga miatt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában