Fejlesztés

2024.08.28. 07:00

Napelemparkot helyeztek üzembe Tereske határában

Napelemparkot helyezett üzembe az Alteo Tereske határában, a saját beruházásban és kivitelezésben felépített létesítménnyel a duplájára nőtt a vállalat naperőművi kapacitása – tájékoztatta az energetikai szolgáltató a napokban az MTI-t.

Lászlók Judit

A közlemény szerint a naperőmű évente 31 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítására lesz képes, ami több mint 10 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztásával egyenértékű.

Napelemparkot helyeztek üzembe
Napelemparkot helyeztek üzembe Tereske határában
Fotó: MW illusztráció


Az Alteo még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft.-t, amelynek tulajdonában volt a naperőmű fejlesztésére irányuló projekt. A vállalat 17 millió eurót meghaladó saját beruházásban és kivitelezésben valósította meg kilenc hónap alatt a fejlesztést, ami jelentősen növelheti a társaság megújuló alapú energiatermelési üzletágának teljesítményét.” – olvasható a közleményben. Ebben idézik továbbá ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját is, aki kifejtette: „mivel a fosszilis energiát használó erőművekkel szemben a napelemparkok 25-30 évesre tervezett élettartamuk alatt nem bocsátanak ki káros anyagokat és nem igényelnek ivóvizet sem, a tereskei beruházás fenntarthatósági szempontból is hasznos. A vállalat nagy figyelmet fordít arra is, hogy a naperőmű élettartama során és annak végeztével se sérüljön a napelempark által használt földterület biológiai minősége és a napelemparktól eltérő majdani hasznosíthatósága.”

A beruházás során a fenntarthatóságra is kiemelten figyeltek 

„A hasznos élettartam lejártát követően a naperőmű teljes infrastruktúrája egyszerűen eltávolítható és nagyrészt újrahasznosítható. Szintén a fenntarthatóságot szolgálja, hogy a napelempark által elfoglalt 42 hektáros területet ismételten be lehet vonni a földművelésbe, az üzemeltetés ideje alatt pedig a biodiverzitást támogató megoldásokra is figyelmet fordítanak” – közölte az Alteo.

„A vezérigazgató szerint a beruházást még jelentősebbé teszi, hogy a tereskei naperőmű integrálódik az Alteo megújuló szabályozási központjába, ezzel lehetővé válik az időjárásfüggő naperőmű felhasználása az országos villamosenergia-hálózat részére nyújtott rugalmassági szolgáltatásokban. Az Alteo konszolidált árbevétele 4 százalékkal, nettó eredménye pedig 1 százalékkal maradt el 2023-ban az előző évitől. A konszolidált árbevétel meghaladta a 98,9 milliárd forintot tavaly a 2022-es 103 milliárd forint után, a konszolidált nettó eredmény 12,76 milliárd forint volt 2023-ban, míg egy évvel korábban 12,84 milliárd forint. Az Alteo részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 4580 forinton zárt szerdán. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 4850, a legalacsonyabb 2750 forint volt.” – tájékoztatott az energiaszolgáltató az MTI-t. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában