Hitélet

2024.08.13. 17:55

Nagyboldogasszony főbúcsúján tízezren zarándokolnak nemzeti kegyhelyünkre

Tízezer zarándokot várnak nemzeti kegyhelyünkre a következő napokban. Nagyboldogasszony főbúcsújának három napján lehetőség lesz a szentgyónásra, de virrasztást és keresztutat is tartanak, az ünnep vasárnapján a balassagyarmati származású Udvardy György veszprémi érsek mutat majd be szentmisét.

Gulyás Edina

Magyarország védőszentjének napján, augusztus 15-én, csütörtökön már kora reggel érkeznek zarándokok Mátraverebély-Szentkútra. A háromnapos ünnep alatt – augusztus 15-én, 17-én és 18-án – folyamatosan mennek gyalogosan, autókkal és buszokkal a hívők. Összesen mintegy tízezren vesznek részt a Nagyboldogasszony főbúcsú ünnepi szentmiséin, a szombat éjjeli keresztúton vagy az éjszakai virrasztáson – tájékoztatta portálunkat Dancsok-Kerekes Regina, a kegyhely sajtófőnöke.

Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából idén is rengeteg hívő látogat majd el Szentkútra
Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából idén is rengeteg hívő látogat majd el Szentkútra
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Minden szálláshely megtelt Nagyboldogasszony főbúcsújára

Minden szálláshely, még a kempinghelyek is megteltek a Nagyboldogasszony főbúcsú idejére nemzeti kegyhelyünkön. Ezekben a napokban 10-15 atya végez felváltva gyóntatást, többszáz virág kerül a kegyszobor elé és tovább bővül a hálatáblák száma is.

– Szombat éjszaka 23 órakor keresztutat járunk, éjfélkor pedig szentmise lesz halottainkért. Éjjel virrasztást szervezünk Kálmán Bertalan ferences testvér vezetésével, amely az imádság ősi és különleges formája – hívta fel a figyelmet Orosz Lóránt kegyhelyigazgató – Maga Krisztus is arra buzdított bennünket: virrasszatok és imádkozzatok! Az ima ugyanis meggyújtja a lelkesedést, visszavezet bennünket Istenhez. Az éjszaka csöndje segíti a lelket megnyugtatni és a fáradtság – amely hullámokban tör az emberre – sem gátolja meg az imádkozót, hogy kegyelemben részesüljön. Ilyenkor ugyanis világossá válnak a válaszok életünk nagy kérdéseire.

Templomban alszanak a virrasztás idején

Mint mondta: Csíksomlyón és Mátraverebély-Szentkúton is hagyománya van a templomban alvásnak. Többen ugyanis belealszanak az imádságba, amely teljesen természetes virrasztáskor. Vasárnap a 11 órás szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatja be, az ünnep pedig az esti vesperással zárul majd.

A búcsú részletes programja a kegyhely honlapján tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában