Környezetvédelem

2024.08.11. 15:25

Nagy Ipoly-takarítás – Balassagyarmaton zárult a határon átívelő program

"A Nagy Ipoly-takarítás közösségépítést, a határokon átívelő nemzet egységét, két szomszédos európai ország közötti együttműködést, a teremtett világ és környezetünk iránti felelősségünket is jelenti" – fogalmazott a Nagy Ipoly-takarítás zárórendezvényén Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei szervezetének az elnöke vasárnap Balassagyamaton.

Lukács Zsófia

Határon átnyúló összefogással takarították meg az Ipolyt és környezetét a napokban a 4. alkalommal megszervezett Nagy Ipoly-takarítás keretében. A Szlovákiát és Magyarországot érintő esemény csütörtöktől vasárnapig zajlott a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében. A természetvédelmi akció zárórendezvényét vasárnap délben tartották a balassagyarmati városházán, amelyet Frankó Viktória, a Nagy Ipoly-takarítás térségi koordinátora nyitott meg. Takács Lilla operaénekes előadását követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Nagy Ipoly-takarítás
Nagy Ipoly-takarítás tette szebbé a környezetet a határ mindkét oldalán
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Városunk az Ipoly legnagyobb települése, Palócország fővárosa. Elmondhatjuk, hogy az utóbbi két évtized orvosolni kezdte az elmúlt 100 év tragédiáit, a trianoni által állított akadályok egyre jobban eltűnnek a két ország között. Ezt mutatja ez civil kezdeményezés is, amely 9 éve indult, de 4 éve nagy mozgalommá nőtte ki magát. Példát mutat abból, hogyan kell viszonyulnunk a történelmünket meghatározó, minket körülvevő környezethez – fogalmazott Csach Gábor.

Antal Nyustin Ágnes Ipolyvisk polgármestere, az esemény egyik felvidéki koordinátora is köszönetet mondott az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak és a takarítás koordinátorainak is, kiemelten a rengeteg önkéntesnek, akik kitartó lelkesedéssel takarították a folyó szakaszait.

Nagy Ipoly-takarítás Wichmann Tamás világbajnok szellemiségében

Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei szervezetének az elnöke elmondta, hogy a köszöneté az első szó, amiért sikeres rendezvényt zárhatnak. 

– A Nagy Ipoly-takarítás közösségépítést, a határokon átívelő nemzet egységét, két szomszédos európai ország közötti együttműködést, a teremtett világ és környezetünk iránti felelősségünket is jelenti. Ez az esemény a keresztény demokrata közösségünknek is segít abban, hogy megtaláljuk a szerepünket a 21. században és jobban át tudjuk adni azt, hogy mi mit képviselünk a világban, meg tudjuk mutatni, hogy mi együtt tudunk a közösségért tenni – emelte ki Gaal Gergely.

A Nagy Ipoly-takarítás főszervezője, Hidvégi Vince gondolatai zárták az eseményt. Beszédében visszaemlékezett a kezdetekre, elmondta, hogy Wichmann Tamás kenu világbajnok és az általa alapított Duna-Ipoly Sportegyesület szellemiségére, a sport összekovácsoló erejére volt szükség ahhoz, hogy ez a kezdeményezés elinduljon. Arra is rávilágított, hogy a hátrányos helyzetű családok körében a jövőben szükség lenne egy szemléletformálásra, hogy jobban odafigyeljenek a saját környezetükre. Azt is előrevetítette, hogy jövőre ismét megszervezik az akciót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában