Falunap

2024.08.06. 11:32

Miniszterelnöki főtanácsadó is részt vett a szügyi falunapon

Szügy önkormányzata múlt szombaton rendezte meg falunapját az egykori vármegyeháza udvarán. A falunapon részt vett dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a község díszpolgára is. Az eseményen átadták a Szügy Községért kitüntetéseket.

Lászlók Judit

Dr. Szili Katalin Balla Mihály és Frenyó Gábor társaságában érkezett a rendezvényre

Fotó: Beküldött

A falunap már múlt pénteken elkezdődött, ugyanis aznap este a Kingfishers, valamint a Bikini együttes adott fergeteges koncertet az egykori vármegyeháza udvarán. Aztán szombaton délelőtt folytatódott a rendezvény, ahol számos kísérő program és szórakozási lehetőség várta az érdeklődőket. Emellett a sportpályán egy labdarúgó tornát is rendeztek gyermekek számára.  A szombati falunapon részt vett dr. Szili Katalin is.

Miniszterelnöki főtanácsadó dr. Szili Katalin a falunapon
Dr. Szili Katalin is részt vett a szügyi falunapon, a vendégeket Frenyó Gábor polgármester köszöntötte
Fotó: Beküldött fotó

Dr. Szili Katalin méltatta a településen élők összefogását, és annak fejlődését

A falunap ünnepi megnyitóját a délutáni órákban tartották meg, amelyen dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és egyben a község díszpolgára is részt vett. Beszédében felelevenítette, hogy hogyan került kapcsolatba a településsel évekkel ezelőtt még környezetvédelmi államtitkárként. Majd beszélt arról is, hogy már a 10. alkalommal vesz részt a rendezvényen. Hangsúlyozta továbbá mennyire örül annak, hogy a falunapon részt vett Markó Antal, a község előző polgármestere, Frenyó Gábor a jelenlegi vezető, valamint Hugyeczné Giebiszer Beáta, az idei önkormányzati választásokon megválasztott polgármester. Ezen kívül méltatta az idén 780 éves település lakóinak összefogása mellett Szügy fejlődését is. 

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő vette át a szót, aki köszöntőjében szintén méltatta a helyik összefogását, illetve hangsúlyozta a patriotizmus és a lokálpatriotizmus fontosságát. Emellett kitért arra is, hogy Nyugat- Nógrádban Szügy meghatározó szerepet tölt be, hiszen egyebek mellett az itteni vállalatok számos embernek adnak munkát, ami rendkívül fontos a térségnek. 

Októberig elkészülhet a kerékpárút és egy utca is megújulhat

Végül Frenyó Gábor, a község polgármestere mondott beszédet. Ebben összegezte, hogy az elmúlt években milyen beruházások történtek. Majd rámutatott arra is, hogy októberig mi az amit szeretnének még a jelenlegi képviselő-testülettel megvalósítani. Ezek közül pedig kiemelte a két legfontosabbat.

– Szügy önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Élhető települések című kiírásán 303 millió forint támogatást nyert el. A pályázat keretében egyebek mellett kerékpárutat is alakítunk ki, amelynek munkálatai már elkezdődtek. A szügyieknek ezzel a kerékpárúttal egy több évtizedes álma valósul meg, ugyanis ennek köszönhetően Szügy Mohora felőli végétől Balassagyarmatig, illetve akár egészen az országhatárig is eljuthatnak kerékpározva – mondta Frenyó Gábor. Hozzátette: – A másik legfontosabb beruházás a Hársfasor út felújítása lesz méghozzá önerőből. Ezzel a két legnagyobb itt működő vállalatot is jobban megközelíthetővé tesszük. Részükről szintén évek óta igény mutatkozott erre a fejlesztésre, ugyanis amióta ez az út elkészült csak kisebb javításokat eszközöltek rajta.

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó is részt vett a szügyi falunapon
Török János (balra), a Palócföldi Népi Iparművészeti Egyesület elnöke átveszi a Szügy Községért Díjat
Fotó: Beküldött fotó

A polgármester végül egyebek mellett köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki a 2019-es, és az 2024-es választáson is rá szavaztak. Továbbá sok sikert kívánt a következő polgármesternek és az új képviselő-testületnek a munkához. 

Az ünnepi beszédeket követően átadták a Szügy Községért Díjat is. A kitüntetést munkájuk és tevékenységük elismeréseként Szölszki Jánosnak, aki az Evangélikus Egyháznál 2006 óta látja el a harangozói feladatokat, Török Jánosnak, a Palócföldi Népi Iparművészeti Egyesület elnökének, valamint Lantos Csabának, a Parat Technologyes Kft. vezetőjének ítéltek oda. 

A jó hangulatú falunapon hagyományőrző és kulturális programok szórakoztatták a résztvevőket, illetve napközben Ambrus Attilától – közismert nevén a Viszkis – tanulhattak kerámiakészítést az érdeklődők. Az estét az Elefánt zenekar koncertjével zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában