Várospolitika

2024.08.29. 19:54

Lemondásokat hozott a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülése

Három salgótarjáni önkormányzati tulajdonú cég, illetve intézmény vezetője is közös megegyezéssel távozik pozíciójából. Pataki Csaba pedig lemondott az alpolgármesteri tisztségéről – derült ki a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülésén.

Kéri István

Lemondásokat hozott a csütörtöki ülés: Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. (REMEK Kft.) igazgatója és Molnár Károly, a Csarnok- és Piacigazgatóság vezetője szeptember 30-i hatállyal kezdeményezte a napokban megbízatása megszüntetését; míg Méhes András, a Salgó Vagyon Kft. ügyvezetője október 31-el távozik a cég éléről, szintén közös megegyezéssel. A közgyűlés a vonatkozó előterjesztéseket jóváhagyta, ahogyan a javadalmazási szabályzatban vagy magában a javaslatban megjelölt, többhavi illetmények vagy távolléti díjak kifizetését is az érintetteknek.

Lemondásokat hozott a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülése
Üléseztek, lemondásokat hozott a csütörtöki közgyűlés
Fotó: Kéri István / Forrás: Nool.hu

Mindezzel párhuzamosan döntöttek a megüresedő vezetői pozíciókra vonatkozó álláspályázatok meghirdetéséről is. A REMEK Kft., a Csarnok- és Piacigazgatóság, továbbá a Salgó Vagyon Kft. esetében is szeptember 30-ig fogadják majd az álláspályázatokat, az azokra vonatkozó felhívás hamarosan megjelenik az erre rendszeresített felületeken.

Lemondásokat hozott az ülés, távozik egyik alpolgármester is

Már az ülés kezdete előrevetített egy nem várt eseményt: Pataki Csaba ugyanis nem a városvezetők, hanem a képviselők között foglalt helyet. Mint Fekete Zsolt polgármester ismertette: Pataki Csaba a napokban lemondott az alpolgármesteri tisztségről, a közgyűlésben így szeptember végéig településrészi képviselőként folytatja munkáját.

Pataki Csaba kérdésünkre azt mondta: hivatali megbízatása előtt 24 évet töltött el a versenyszférában, a realitásokat alapul véve ide kíván mielőbb vissza térni, mindössze ennyi áll döntése hátterében. Pataki Csaba szeptember végéig még a közgyűlés tagja marad, mint a Kemerovó központú választókerület 2019-ben megválasztott képviselője, azonban miután a júniusi önkormányzati voksoláson nem választották újra, a várhatóan október elsején hivatalba lépő új testületnek már nem lesz tagja.

Napirenden a víziközmű-fejlesztés és a Volánbusz felé fennálló tartozás

A városi víziközmű-rendszerek gördülő fejlesztési terve csak részben oldja meg az ivóvízellátás biztosításának problémamentességét – hangsúlyozta Fekete Zsolt a dokumentum elfogadásakor. A polgármester szerint a tervek csak részben orvosolják vagy előzik meg a problémákat, ezen a területen több milliárd forint értékű beruházásokra lenne szükség, melyek hosszabb, teljes vezetékszakaszokat érintenek. A tervben foglaltak nem erre, hanem arra vonatkoznak, hogy a legnagyobb biztonsággal, a legkevesebb üzemzavarral történhessen a város ivóvízellátása – fogalmazta meg.

A város helyi járati buszközlekedését ellátó Volánbusz Zrt. tavalyi tevékenysége kapcsán 351 millió forintos fizetési kötelezettsége áll fenn az önkormányzatnak. Ezt május közepéig kellett volna megfizetni a szolgáltatónak, ami ugyanakkor nem történt meg. Az elfogadott megállapodás szerint az önkormányzat az év végéig fogja teljesíteni kötelezettségét.

Nehéz pénzügyi helyzetbe került Salgótarján

Fekete Zsolt rögzítette: „ha csúszva is”, de kötelezettségeinek mindig eleget tett a város, mindig tárgyalásos úton állapodtak meg a volánnal. A tömegközlekedés finanszírozása kapcsán azt is hozzátette, hogy van település, mely tartozik Salgótarjánnak (itt minden bizonnyal Somoskőújfalura utalva). Arra is kitért, hogy az önkormányzat és a volán „folyamatosan azon gondolkodik”, hogyan lehetne a menetrendet rugalmasabbá, egyben az üzemelést költséghatékonyabbá tenni.

Tolnai Sándor, a Fidesz-KDNP frakció képviselője kommentárjában kiemelte: a város jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzd, részben azért, mert vannak évek óta „magunk előtt tolt” költségek. Szerinte mindez év végére olyan helyzetet is teremthet, hogy nem lesz miből kifizetni ezt az összeget, ugyanis emellett még további, komoly tételek is sorakoznak. Tolnai Sándor szerint az önkormányzat likviditási hitelfelhasználásának mértéke mindezt alátámasztja, aggodalmát fejezte ki a „komoly, nehéz pénzügyi helyzet” miatt, beleértve a szóban forgó fizetési kötelezettség teljesíthetőségét is. Egyben arra is emlékeztetett: frakciójuk évek óta, visszatérően hangsúlyozza a tömegközlekedés újragondolásának fontosságát és szükségességét, például ahol az utasszámok lehetővé teszik, kisebb autóbuszok forgalomba állításával.

Fekete Zsolt reagálásában azt mondta: 2014 óta válságmenedzseléssel oldják meg a város gondjait. Minden évben vannak nehézségek, melyeket reményei szerint az újonnan felálló önkormányzat is meg fog tudni oldani, ahogyan megoldotta azokat az eddigi vezetés is.

Sporttámogatásokról és városi stratégiákról is döntöttek

A képviselők mindemellett döntöttek Salgótarján kézilabda, kosárlabda és röplabda csapatainak támogatásáról; a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat jövő évi fordulójához való csatlakozásról; valamint elfogadták Salgótarján Fenntartható Városi Mobilitási Tervét, továbbá Salgótarján Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervét is. Előbbi egy, a közlekedési igényeket nem csak önmagában értékelő közlekedéstervezési dokumentum; utóbbi pedig egy olyan középtávú akcióterv, mely a zöld infrastruktúra fenntartásához és fejlesztéséhez alkot jövőképet, részletezve a szükséges beavatkozásokat is.

Az ülésen gratuláció hangzott el az augusztus 20. alkalmából elismert salgótarjániak felé; a jelenlévők néma felállással tisztelgett a közelmúltban elhunyt dr. Fancsik János, Salgótarján díszpolgára emléket előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában