Otthoni munka

2024.08.17. 15:29

Home office: kifejtették véleményüket a nógrádiak az otthoni munkavégzésről

Megváltozott az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban a magyar munkavállalók és munkáltatók hozzáállása tavaly óta – derült ki a Profession.hu állásportál reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy home office-ban kevésbé teljesítenek jól, a munkavégzési forma előnyeiről és hátrányairól pedig megoszlik a vélemény.

Sipos Nina Vivien

Négy évvel ezelőtt a járványhelyzet miatt jelentősen elterjedt országszerte az otthoni munkavégzés. A munkahelyek háromnegyedénél ugyan a mai napig megmaradt a home office, azonban úgy látszik, hogy számos helyen módosítani, szigorítani fognak ennek szabályain. A Profession.hu készített a közelmúltban egy reprezentatív kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyar munkavállalók és munkáltatók hozzáállása is változott valamelyest az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban tavaly óta. Az idén április vége és május eleje között végzett online reprezentatív kutatásba a 18-65 éves magyar lakosság köréből ezer embert vontak be.

A nógrádiak is elmondták véleményüket a home office-ról
A nógrádiak is elmondták véleményüket a home office-ról
Forrás: Illusztrácis fotó: Pixabay

Kevésbé érzik magukat hatékonynak home office-ban

Az állásportál tavalyi kutatásához képest idén sokkal több, részben vagy teljesen otthoni munkavégzésben dolgozó jelezte azt, hogy kevésbé hatékony otthon, mint a munkahelyén. Amíg tavaly tízből hárman, addig 2024-ben tízből négyen számoltak be arról, hogy a teljesítményük jócskán visszaesett. A felmérésben résztvevők 38 százaléka jelezte 2023-ban, hogy hatékonynak érzik magukat home office-ban, ez az arány azonban idén 23 százalékra csökkent le.

A munkavégzés esetleges szigorításáról a különböző korcsoportoknak eltérő véleménye van, minél idősebb munkavállalói csoportról van szó, annál jellemzőbb, hogy támogatják azt. A 30-39 évesek esetében ez az arány mindössze 11 százalék, a 40-49 esztendősöknél 21 százalék, az 50-59 éves korcsoportban pedig 27 százalék.

Bőven akadnak előnyök és hátrányok is

Az elemzés szerint akik körében biztosított a home office, az otthoni munkavégzés három leggyakrabban említett előnye között első helyen áll 65 százalékkal a rugalmas időbeosztás lehetősége, második helyen 61 százalékkal az időtakarékosság az utazási idő kiesése miatt, harmadik helyen pedig 40 százalékkal az ideálisabb munka-magánélet egyensúly szerepel.

A munkavállalók egy része a home office negatív oldalát is megtapasztalja: 39 százalékuk szerint nem mindenki tud és szeret egyedül, elszigetelten dolgozni és 18 százalékuk mondta azt, hogy otthon nincs meg a munkához szükséges nyugalom és csend. A megkérdezettek 14 százaléka túlterhelt, mert úgy érzi, hogy sosincs vége a munkaidőnek.

A nógrádiak is kifejtették véleményüket a home office-ról

Olvasóinkat is megkérdeztük arról Facebook-oldalunkon, hogy ők mit gondolnak a home office-ról, illetve szerintük mi az előnye és hátránya ennek a munkavégzési formának, amely a járványhelyzet óta terjedt el széleskörűen Magyarországon. A válaszok, akár a Profession.hu kutatási adatai, megosztó lett a témával kapcsolatban.

„Nálunk már 5-6 évvel a koronavírus-járvány előtt is volt home office. Előnyét én főleg a gyerekek mellett tudom kihasználni, ha valamelyik beteg, otthon tudok lenni vele. Hasonlóan a tavaszi szünetben vagy akár a karácsonyi ünnepek alatt” – jelezte meglátását egyik olvasónk.

Más hozzászólók szerint kényelmes és előnyös megoldás a munkavégzés ezen formája, főleg azok számára, akik szociális fóbiában szenvednek és szoronganak azért, mert nehezen tudnak beilleszkedni egy csapatba vagy kollektívába. Továbbá pozitívum még, hogy nem kell utazással tölteni az időt, a háztartást sokkal egyszerűbben lehet vezetni és a családdal több időt tölthetnek a munkavállalók.

Emellett azonban felmerülnek a hátrányok is, több nógrádi olvasónk úgy gondolja, hogy a home office miatt sokkal antiszociálisabb lett és elszigetelődött a közösségtől.

„Előnye az, hogy a gyerekeket el tudod nyugodtan készíteni és rend van otthon. A hátránya, hogy soha nincs vége a munkának, állandóan dolgozni kell, sokszor éjszaka is” – fejtette ki egy kommentelő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában