Korszerűsítés

2024.08.16. 11:55

Helyreállítás miatt két hónapra lezárják a Cered felé vezető utat

Mint arról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beszámolt: augusztus 26-án, hétfőn indul a település környéki rézsűcsúszás helyreállítása, így teljes útzár várható.

Nagy Orsolya

Arról tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. portálunkat, hogy még tavaly év végén a 2304-es jelű, Salgótarján-Zabar összekötő úton, Cered térségében a heves esőzések nyomán kimosódott a pályaszerkezet, továbbá rézsűcsúszás is kialakult, így a mellékutat a közútkezelő szakemberei fél pályán lezárták. A szakemberek az elmúlt időszakban elvégezték a szükséges ideiglenes munkákat, augusztus 26-án pedig elindul a teljes körű úthelyreállítás, amely miatt teljes útzár lesz érvényben.

Helyreállítás miatt két hónapra lezárják a Cered felé vezető utat
Helyreállítás miatt két hónapra lezárják a Cered felé vezető utat
Fotó: Kéri István

Helyreállítás miatt két hónapra lezárják az útszakaszt

„A tavalyi rézsűcsúszás kapcsán azonnal látszódott, hogy átfogó, komplex beavatkozásra lesz szükség, hogy hosszútávon is biztonságosan használhassák a közlekedők a mellékutat. Akkor a Magyar Közút salgótarjáni mérnöksége geotechnikus által készített tervek szerint ideiglenes megtámasztást készített. Mostanra elkészültek a tervek, a szükséges közbeszerzési eljárásokat is lefolytatták, így elindulhatnak a kivitelezési munkálatok”– közölte a szervezet.

Hozzátették: tekintettel arra, hogy a munkaterület környékén az autósforgalom is balesetveszélyes lenne, továbbá az út környezetének adottságai miatt ideiglenes nyomvonal kialakítása sem lehetséges, ezért teljes útzárat vezetnek be a szakemberek, előreláthatóan két hónapig.

Az is kiderült, hogy a kivitelezőnek a teljes pályaszerkezetet el kell bontania, majd lépcsősen újraépíteni azt, és egy gabion fallal megtámasztani. Ezután kezdődhet majd el az útpályaszerkezet visszaépítése. A lezárás három nógrádi települést, Ceredet, Zabart és Szilaspogonyt érinti. A közlekedés Pétervására vagy Fülek (a szlovák határ Cerednél folyamatosan nyitva van) irányába lehetséges.

Heves vármegyébe érkeznek a riasztások

A szervezet arra is kitért, hogy a lezárásról a Magyar Közút előzetesen minden érintett önkormányzattal és társhatósággal egyeztetett. Ez alapján elmondható, hogy a riasztások Heves vármegyébe érkeznek majd ebből a térségből, innen vonulnak a tűzoltók, a rendőrök és a mentők. A sürgősségi betegeket Salgótarján helyett Egerbe fogják szállítani, a szakrendelés viszont változatlanul Salgótarjánban lesz. Kifejtették továbbá, hogy a közlekedőknek ajánlott lesz még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről. A munkálatok idejére pedig a Magyar Közút a közlekedők türelmét és megértését kéri, a beavatkozásokat ugyanis az ő érdekükben végzik a kivitelezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában