Térkép

2024.08.07. 17:29

Nógrádot fotózza a Google Street View autója

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban tűnik fel a Google Street View autója hazánk, így Nógrád vármegye útjain is. A Google járgánya – amely speciális kamerákkal van felszerelve – a térség több településén is megfordult mostanában, hogy friss képeket készítsen az informatikai óriáscég térképszolgáltatásához.

Nool.hu

Kedden Salgótarján belvárosában sikerült egy videót is készítenünk a különleges kinézetű Google Street View autóról, a felvételt néhány óra alatt közel százezren nézték meg a Nool.hu Facebook-oldalán. A Rákóczi és Arany János utak kereszteződésében rögzített videón jól látható a cég jellegzetes, többirányú kamerarendszere, amely a holland rendszámú autó tetején helyezkedik el.

Google Street View autó Salgótarjánban
Google Street View autó Salgótarjánban, a Rákóczi és Arany János utak kereszteződésében (pillanatkép a videóból)
Forrás: Nool.hu

Mi is pontosan a Google Street View?

Ha esetleg élne még a világon olyan ember, aki nem tudná: a Google Street View egy online térképszolgáltatás, amelyet a Google indított útjára 2007-ben. A szolgáltatás célja, hogy panorámaképeket biztosítson az utcákról és a környező területekről. A projekt kezdetben csak néhány nagyobb amerikai várost érintett, de azóta globálissá vált, és ma már a világ számos országában elérhető. 

Hazánkban a Google Street View 2013 óta használható. Az első magyar településekről készült felvételeket 2011-ben készítették, majd két évvel később tették őket elérhetővé a nagyközönség számára. A szolgáltatás azóta folyamatosan bővül, és mára az ország szinte minden szegletében elérhetővé váltak a frissített képek – írja a témáról a Google blogja.

Több dologra is használhatjuk a szolgáltatást

A TechCrunch nevű szaklap szerint a Google Street View számos praktikus felhasználási módot kínál. A felhasználók például: 

  • Virtuális sétákat tehetnek a világ bármely pontján 
  • Láthatják az adott helyszínek nevezetességeit 
  • A nyaralási útvonalukat is előre megtervezhetik
  • Az ingatlanvásárlók számára is hasznos lehet, hiszen a környék megismerése előtt tájékozódhatnak az ingatlanok környezetéről
  • A vállalkozások is előnyükre fordíthatják a szolgáltatást: egyebek mellett éttermek, szállodák és más turisztikai helyszínek bemutatására.

Időről időre új felvételeket készítenek

A Google célja, hogy rendszeresen frissítse az elérhető térképadatokat, és pontos, aktuális képeket biztosítson a felhasználók számára. Hazánk, ezzel együtt vármegyénk bizonyos részein a Street View szolgáltatás képei évekkel ezelőtt készültek – volt olyan terület, melyet akkor le sem fotóztak –, így visszatértek a nemzetközi informatikai nagyvállalat munkatársai, hogy a járművekkel ismét bejárják a térséget.

A Google Street View autók természetesen nem csak a nagyobb városokban tűnnek fel, hanem Salgótarjánon kívül Nógrád kisebb településeire is eljutnak, hogy lefényképezzék az ottani utcákat és nevezetességeket. Utóbbi különösen fontos lehet a turizmus szempontjából, hiszen a potenciális látogatók így előre megismerhetik a környéket, és könnyebben tervezhetik meg útjukat vármegyénkbe.

Mikor láthatjuk majd az új fotókat?

Általánosságban elmondható, hogy a Google-autók főként a nyári hónapokban jelennek meg az utakon, amikor az időjárás kedvezőbb a szabadtéri fotózáshoz. A begyűjtött képek feldolgozása és feltöltése több hónapot is igénybe vehet, így még egy kis türelemmel kell lennünk, hogy az új panorámafotókat, azokon otthonunkat, esetleg magunkat viszontláthassuk a térképen.

A friss felvételek publikálása előtt a Google egyébként – számos nemzetközi peres ügyet követően – különös figyelmet fordít a magánszféra védelmére: a begyűjtött fotókon automatikusan elhomályosítják az arcokat és a járművek rendszámait, hogy biztosítsák a személyes adatok védelmét. Ez a folyamat egy speciális, mesterséges intelligencia alapú szoftverrel történik, amely képes azonosítani és kitakarni az érzékeny információkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában