Kiállítás

2024.08.27. 13:21

Gonda Zoltán festőművésznek nyílik kiállítása szombaton a Horváth Endre Galériában

Gonda Zoltán festőművésznek „Könyvtártól a Képtárig” címmel nyílik kiállítása augusztus 31-én, szombaton 17 órakor a balassagyarmati Horváth Endre Galériában. A Gonda Zoltán kiállítását megnyitja Csach Gábor művészettörténész – tudatta portálunkhoz eljuttatott közleményében Zolnyánszki Zsolt, a Horváth Endre Galéria vezetője és kurátora.

Lászlók Judit

„Gonda Zoltán (1943-) általános- és középiskoláit Kisvárdán és Debrecenben végezte, bölcsész diplomát Budapesten szerzett. Majd Balassagyarmaton a Járási Könyvtár vezetőjeként kezdte el a pályáját.” olvasható a közleményben. Hozzátették:”Gonda Zoltán művészete megfelelően tág teret ad a nézőnek az önismerethez, illetve annak elmélyítéséhez. Ez a megfelelően tág tér egyszerre három dolgot is jelent. Gonda Zoltán sokféle technikában és műfajban, illetve témában mozog otthonosan. Festőként indult, 1964-től egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be műveit, aztán mintegy két évtizeden keresztül csak a grafikát művelte, majd hét évnyi hallgatás következett. Aztán újra ecsetet vett a kezébe, és ezzel párhuzamosan a grafikai kifejezésben is a megújulást kereste.” 

A közleményben kiemelték, hogy Gonda Zoltán művei megtalálhatóak itthon és külföldön Lengyelországban, Litvániában, Angliában, Hollandiában, Romániában, Kínában, Kanadában, Németországban, USA-ban, Szlovákiában, Macedóniában múzeumokban, képtárakban és magángyűjtőknél egyaránt. Végül kitértek arra is, hogy Gonda Zoltán tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikusművészek Egyesületének, valamint a Pasztellfestők Országos Egyesületének is. 

A kiállítás kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. A tárlatot október 24-ig tekinthetik majd meg az érdeklődők. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában