Augusztus 20.

2024.08.20. 15:52

Felidézték Szent István örökségét Szécsényben

Szécsény önkormányzata augusztus 20-án városi ünnepséget rendezett a Szent István emlékműnél.

Lászlók Judit

Stayer László mondott beszédet az ünnepségen

Forrás: Beküldött

Az esemény ünnepi szentmisével kezdődött a ferences templomban, majd a Szent István emlékműnél tartottak megemlékezést. Itt Stayer László, a város polgármestere osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. 

emlékezés, Szent István, ünnepség
Stayer László mondott beszédet az ünnepségen
Forrás: Beküldött

– Hazánk legfontosabb ünnepe különleges, hiszen egyszerre három fontos nemzeti emléket idézünk meg. Egyrészt az államalapítást, másrészt az államalapító István király személyét, harmadrészt az új kenyér ünnepét. Tulajdonképpen ezek közül minden egyes emlék megérdemelne egy külön ünnepnapot, hiszen jelentőségüket tértől és időtől függetlenül képesek voltak bizonyítani. Az államalapítással egy olyan közösség jött létre, amely immár több mint ezeréves történelemmel büszkélkedhet és nem látszik semmi, ami nemzetünk létét veszélyeztetné – fogalmazott Stayer László. 

Hozzátette: – Ennek az államnak az alapítója pedig egy olyan történelemformáló személyiség volt, akinek nagyságát egy világegyház ismerte el, amivel megteremtette szellemének halhatatlanságát. A katolikus egyház 1083-ban avatta szentté első István királyt, majd később Magyarország fővédőszentjévé tette. Augusztus évszázadokon át a magyar folklórban a „bőség hava”, illetve az „új kenyér hava” elnevezést kapta. A katolikusok a 18. századig július 15-én szentelték meg az új kenyeret, augusztus 20-án pedig nemzetiszínű szalaggal kötötték át. Az 1920-as évekre augusztus 20-a lett a magyar kenyér ünnepe.

Az ünnepségen felidézték: van mire büszkének lenni!

A polgármester a beszédében kiemelte, közösségünk ezeréves fejlődése letagadhatatlan. Felidézte a 37 Nobel-díjasunkat, illetve az olimpikonokat, valamint a helyi sportolókat is, akik mindig arról beszélnek, hogy a céljaikat nem egyedül érték el, hanem más személyek segítségével. Mit mondta, éppen ezért a szécsényieknek sem lehet más esélyük és útjuk a fejlődéshez, a megmaradáshoz, mint az összefogás. 

– Egyedül senki nem képes egy Szécsény nagyságú település felvirágoztatására és ez minden közösségre igaz, ahol működik az összefogás ott garantált a fejlődés, ahol a széthúzás az úr, ott csak sebek keletkeznek. Én, mint korábban, úgy most is, minden tenni akaró embert szívesen látok és örömmel fogadok – mondta Stayer László.

Az ünnepi műsorban közreműködött az Andi Színjátszósai Társulat, valamint a Kaláris Viselettár. Emellett a megjelent intézmények, politikai és társadalmi szervezetek képviselői tiszteletük jeléül elhelyezték koszorúikat a Szent István emlékműnél. Végül a szentmisén megszentelt ünnepi kenyérrel kínálták a jelenlévőket.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában