Törvénytervezet

2024.08.13. 17:25

Hamarosan már csak a dohányboltban vásárolhatunk energiaitalt

A közelmúltban egy újabb törvénytervezet jelent meg az energiaitalok forgalmazásával kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium honlapján. A javaslat elfogadása esetén tulajdonképpen megtiltanák az energiaitalok árusítását a 18 éven aluli korosztály számára.

Sipos Nina Vivien

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján a közelmúltban jelent meg egy rendelettervezet, amely gyakorlatilag megtiltaná az energiaitalok eladását a 18 éven aluliaknak – számolt be róla a Magyar Nemzet.

energiaital
Megtiltanák az energiaitalok árusítását a 18 éven aluli korosztály számára
Forrás: Illusztációs fotó: Pixabay

Energiaitalokat már csak a dohányboltból vehetünk?

Mint kiderült, a tervezetben meghatározzák azokat az összetevőket, amelyeknek a jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének megőrzése szempontjából. A legfőbb cél az, hogy az élelmiszerpiacon található energiaitalok (és ilyen hatással rendelkező egyéb élelmiszer-termékek) minél szélesebb körét vonják a szabályozás alá.

A rendelet alapján nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 milligramm per 100 milliliter mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy található benne metil-xantin, ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton, illetve taurin. A legtöbb itt felsorolt összetevő megtalálható az energiaitalokban is.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, úgy a közeljövőben gyakorlatilag már csak a Nemzeti Dohányboltokban fogják forgalmazni az energiaitalokat azért, hogy csökkentsék a 18 év alatti korosztály energiaital fogyasztásának arányát.

Veszélyben vannak a fiatalok

A törvénytervezet indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan nő az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről, amelyek jelentős része fiatalokat érintett.

Az NNGYK adatai alapján a tünetekkel, rosszullétekkel érintettek közel nyolcvan százaléka 18 év alatti fiatal volt. A gyermekeknél és a serdülőknél negatív hatással lehet az idegrendszer, a szív- és érrendszer fejlődésére, függőség alakulhat ki. A tervezetben foglaltak ezen káros hatásokat akarják megelőzni – írta a Magyar Nemzet.

Támogatják a tervezetet Nógrádban

A Nool.hu Facebook-oldalán megkérdeztük olvasóinkat, hogy mit gondolnak a szigorításról. A válaszokból kiderült, hogy támogatják a törvénytervezetet, amelyet elsősorban a fiatalabb korosztály egészségének megőrzése miatt terjesztettek elő.

„Nagyon jó, legalább a gyerekek nem férnek hozzá egyszerűen” – írta egy hozzászóló. Mások szerint egyáltalán nem is kellene árulni az energiaitalokat a boltokban.

„Egy nagyobb gyerek bemegy, megveszi, és elosztják! Pont, mint amikor 9 előtt nem árultak alkoholt. Azok, akiknek azzal indult a napjuk, megvették előtte este” – fejtette ki véleményét az egyik kommentelő, akinek meglátása, hogy akinek „szüksége lesz” az energiaitalra, az úgyis megoldja valahogy, hogy megvegye.

Egy nógrádi középiskolás diáklány, aki kérte, hogy nevét ne tüntessük fel, portálunk érdeklődésére elmondta: ő azt tapasztalja, hogy már a 12 és 13 évesek is rendszeresen isznak energiaitalt, az elektromos cigaretta használata pedig mindennaposnak számít.

– Az utcán már olyan 12 és 13 évesekkel fut össze az ember, akiknek egyik kezében energiaital, míg a másikban elektromos cigaretta van. Szomorú látvány, ahogy a gyerekek felnőttnek szeretnének látszani, pedig csak az egészségüket rontják folyamatosan – közölte a sportoló lány, aki tevékenysége miatt egyáltalán nem fogyaszt semmilyen koffeintartamú italt.

Hozzátette: a baráti körében nagyon sokan vannak, akik átlagban naponta legalább egy-két energiaitalt megisznak. Szerinte a rendelet elfogadása esetén is meg fogják oldani a 18 éven aluliak, hogy hozzájussanak a termékhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában