Emlékmű

2024.08.25. 16:30

Emlékművet állítottak a hősi halott apácának Érsekvadkerten (fotók)

A Győrben hősi halált halt Szebalda szerzetesnővér emlékére és tiszteletére a római katolikus egyházközség egy emlékhelyet hozott létre Érsekvadkerten. A Szebalda nővért ábrázoló szobrot vasárnap délelőtt avatták fel és áldották meg.

Lukács Zsófia

Érsekvadkert tavaly ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját, a jeles alkalomból pedig a településen született és Győrben hősi halált halt Szebalda szerzetesnővér emlékére és tiszteletére a helyi római katolikus egyházközség egy emlékteret létesített. A Drágffy-kúria előtt kialakított emlékhelyen felállították Szebalda nővér szobrát, amelyet vasárnap délelőtt a termény-betakarítási hálaadó ünnepségen avattak fel és áldottak meg.

Szebalda nővér
Emlékművet állítottak Szebalda nővérnek Érsekvadkerten
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Szebalda nővér kiváló betegápoló volt

Máthé György érsekvadkerti esperes elmondta, hogy Macska Ágnes, rendi nevén Szebalda nővér Vadkerten született 1895. május 12-én. Később az Isteni Megváltó Nővérek Kongregációjának nővére lett, aki kiváló betegápoló volt. Ebben a rendben kapta meg a Mária Szebalda nevet. 

– Szebalda nővér 1945. március 30-án halt hősi halált Győrben, amikor is egy aznap született gyermek megkeresztelése után, a keresztmamát és a karján lévő gyermeket leengedte a szuterénbe. Sebalda nővér még az ajtóban állt, amikor a közelben bomba robbant, ami szétvitte az ajtófélfát, és annak egyik hegyesre kiszakadt darabja hasba szúrta a nővért – fogalmazott Máthé György. 

Hozzátette: – Két órával később belehalt a sérüléseibe. Szebalda nővért az akkori győri püspök, Apor Vilmos temette el.

Az emlékező ünnepségen Balla Mihály országgyűlési képviselő felolvasta Soltész Miklós államtitkár köszönő levelét, amelyben Szebalda nővér élettörténetét említette példaként a mai ember számára. Balla Mihály beszédében ismertette, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából 20 millió forint támogatásból hozhatták létre az emlékhelyet a nővért ábrázoló szoborral Érsekvadkerten, az önkormányzat által erre a célra biztosított Drágffy-kúria előtti területen.  

– Ez a szobor mindannyiunk számára egy igazodási pont lesz, amelyből tudjuk, hogy Szebalda nővér élete példa számunka, amely a hitre, a reményre és a szeretetre épült – fogalmazott Balla Mihály.

Díjat neveztek el a hősi halott apácáról

Az eseményen Csordás Adrienn, a győri kórház ápolási igazgatója is megosztotta gondolatait. Mint mondta, 2016-ban a Magyar Kórházszövetség és az akkor még Petz Aladár Megyei Oktató Kórház megalapította a Szebalda Nővér Díjat, amelyet minden évben valamelyik magyar kórház ápolási osztályán dolgozó ápolónőnek ítélnek oda. Emellett a győri kórház minden évben megemlékezik a hős nővérről március 20-án, a Szebalda-emlékmű előtt.

A megemlékezésen Birosz M. Alfonza nővér is köszönetét fejezte ki a településnek, amiért méltón őrzik a nővér emlékét. Végezetül Máthé György is köszönetét fejezte ki a megvalósításért, többek között Kontur András szobrászművésznek a talapzatért, a bronzból készült szoborért Pogány Gábor Benő szobrászművésznek, valamint Pozsgai Kitti újságírónak, aki a nővér életét kutatta. A ünnepi beszédeket követően Balogh László plébános megáldotta a nővér szobrát, majd a templomban a termény-betakarítási hálaadó szentmisével folytatódott megemlékezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában