Lehetőségek tábora

2024.08.24. 14:21

Megannyi élményt szereztek a mozgássérült fiatalok a balatoni táborban

Kétszáz fiatal részvételével kezdődött augusztus 19-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyhetes ifjúsági mozgássérült tábora Balatonfenyvesen.

Nool.hu

A koronavírus járvány okozta több éves kihagyás után a karitatív szervezet ismét megszervezte a mozgáskorlátozott és halmozottan sérült fiatalok táborát. Az egy hetes vakáció sajátossága volt, hogy a fiatalok családtagjaik és állandó kísérőik nélkül érkeztek, a tábor ideje alatt a feladatra előzetesen felkészített kortárs önkéntesek segítették őket – írta portálunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

tábor
Kétszáz fiatal részvételével kezdődött augusztus 19-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyhetes ifjúsági mozgássérült tábora Balatonfenyvesen
Fotó: Kovács Bence / Forrás:  Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hozzátették: együtt vettek részt a programokon, miközben kölcsönösen megismerték, így jobban meg is értették egymást. 

A mozgássérült emberek megerősítést és önbizalmat nyerhettek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhattak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel.

 A táborban így két oldalról is bontották a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat. Az egyhetes nyaralás pedig a szülők számára is a pihenés időszaka volt.

Az ország számos pontjáról érkeztek a táborba

"A táborozók és az önkéntesek az ország számos területéről érkeztek. A segítőkre – ahogy az otthoni környezetben a családtagokra is – huszonnégy órás feladat várt a tábor során, hiszen a mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő fiataloknak bármikor szüksége lehet a támogatásukra. A képzés során a résztvevők megtanulhatták, mikor, hogyan és milyen mértékben kell segíteniük a rájuk bízott mozgássérült fiatalokat. A táborban pedig a fogyatékossággal élő fiatalok is nyitottabbá váltak arra, hogy kérjék és elfogadják a segítséget." – ismertették.

Mint kiderült, augusztus 19. és 24. között a mozgáskorlátozott fiatalok számos, a legtöbbjük számára elérhetetlennek tűnő programon is részt vettek, így vitorlázhattak vagy kipróbálhatták az autóversenyzést. Idén speciális stég, akadálymentesített Balaton part és emelők tették lehetővé, hogy a halmozottan sérült fiatalok is minden nap strandolhassanak. 

A hét során para sportágválasztón vehettek részt Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó paralimpikon és a Paraktív Alapítvány szervezésében, a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szűrőprogramjának vizsgálatait vehették igénybe, valamint fizikai és szellemi képességeiket is edző versenypályán próbálhatták meg legyőzni egymást, vagy önmagukat. 

A vakáció szentmisével kezdődött augusztus 19-én délután, közös imádságokra, gyónásra és lelki beszélgetésre is volt lehetőség. Rezes Judit és Szabó Győző közös színházi előadásukat, a Loveshake című darabot vitték el a máltai táborba, esténként pedig koncertekkel és diszkóval zárták a napokat.

Húszmillió forinttal támogatták

A tábor megszervezését a Budapest Borfesztivál Jótékonysági Borárverésén licitálók összesen 20 millió forinttal támogatták, az adomanyozz.hu oldalon keresztül további 4 millió forintot ajánlottak fel nagylelkű adományozók, a programok lebonyolításához pedig számos vállalkozás járult hozzá tárgyi felajánlásokkal. Az önkéntesek speciális felkészítését az OMW töltőállomásain értékesített adománykártyáknak a vállalat által megduplázott összege, 4,6 millió forint támogatás tette lehetővé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában