Újdonság

2024.08.04. 15:15

Digitális Állampolgárság Program: ősztől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél

Szeptembertől kezdődően nem lesz szükséges magunknál tartani az okmányainkat, mivel elindul a Digitális Állampolgárság Program. Ennek keretén belül egy mobilalkalmazás fogja egy helyen tartani minden okmányunkat, így nem kell majd izgulnunk azért, hogy nálunk van-e minden iratunk, ha igazoltat bennünket a rendőr.

Sipos Nina Vivien

– Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet majd mobilról intézni – jelentette be a kormány közösségi oldalán Dömötör Csaba parlamenti államtitkár.

Szeptembertől kezdődően nem lesz szükséges magunknál tartani az okmányainkat, mivel elindul a Digitális Állampolgárság Program
Szeptembertől kezdődően nem lesz szükséges magunknál tartani az okmányainkat, mivel elindul a Digitális Állampolgárság Program
Forrás: Illusztrációs fotó: Police.hu

Mint elmondta: várhatóan szeptembertől már telefonnal, egy alkalmazás segítségével igazolhatjuk majd magunkat a rendőrnél, ezért nem kell magunknál tartani az iratainkat. Az applikációban egy helyen megtalálhatjuk majd a személyes okmányainkat, ezeket hitelesítve le lehet majd tölteni, illetve továbbítani, megkönnyítve ezáltal az ügyintézést.

Digitális Állampolgárság Program: már lehet regisztrálni

Dömötör Csaba szerint az is segítséget jelent, hogy ősztől az új alkalmazásnak köszönhetően már egy gombnyomással lehet igényelni erkölcsi bizonyítványt, így ez lesz az első magyar digitális okmányfajta. Aláhúzta, hogy az applikáció segítségével mobiltelefonról időpontot is foglalhatnak az ügyfelek a kormányablakokba, a legnépszerűbb ügytípusokban.

– Digitális aláírásra is használható lesz az alkalmazás, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül majd, amit az Európai Unió minden tagországában elfogadnak – tájékoztatott a politikus.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, vinni kell egy arcképes igazolványt, valamint egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítettük a Digitális Állampolgárság alkalmazást.

„Pár perc az egész (...). Ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül, mobilról intézni, regisztráljanak önök is!” – biztatott az államtitkár.

Rendőrségi igazoltatás telefonon keresztül

Portálunk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azt közölte, hogy a 2023. évi CIII. törvény előírásainak megfelelően szeptember 1-től a digitális állampolgárság szolgáltatások közül a nemzeti digitális irattárca szolgáltatás is elérhetővé válik. Ezt majd minden 14. életévét betöltött személyazonosító okmánnyal és az alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel rendelkező, mobiltelefont birtokló személy igénybe veheti.

– A Digitális Állampolgárság Programmal párhuzamosan folyik a rendőrség Novamobil eszközparkjának folyamatos fejlesztése és bővítése. A szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – amennyiben a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik. A kód alapján az igazoltatott személy adatait az intézkedő rendőr által kiválasztott adatbázisokban a rendszer automatikusan leellenőrzi, eredményét pedig a Novamobil eszközön megjeleníti – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hozzátették: ha az igazoltatás alá vont illető a személyazonosító adatait az applikáción keresztül szeretné bemutatni a rendőrnek, akkor hagyományos hatósági igazolvány felmutatására csak akkor kötelezhető, ha a digitális okmány adatainak vagy az adattároló kód alapján a közhiteles adatoknak a megismeréséhez, illetve ellenőrzéséhez szükséges műszaki feltételek nem biztosítottak.

Ősztől tehát minden vármegyében bevezetik az újfajta személyazonosítási módot, amellyel megkönnyíthetjük majd a mindennapi ügyintézést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában