Jegyzet

2024.08.30. 11:06

Ne vegyünk cigit gyerekeknek!

Lászlók Judit

Másokhoz hasonlóan gimnazistaként néhányszor velünk is előfordult, hogy fiatal felnőtteket kértünk meg a barátaimmal, hogy vegyenek italt vagy éppen cigit számunkra. Természetesen volt olyan, aki jó fej volt és teljesítette a kérést, míg más teljes mértékben elutasított bennünket. Bár akkor még én is azt gondoltam, hogy majd olyan felnőtt leszek, aki segít ebben, de mint kiderült, azóta nagyon sokat változott a gondolkodásom.

Történt ugyanis, hogy a közelmúltban az egyik dohánybolt előtt egy kiskorú srác leszólított és megkért, hogy vegyek neki egy doboz cigit. Őszintén szólva egy kicsit váratlanul ért a kérés, így először lefagytam. Aztán pár másodperc gondolkodás után elnézést kértem és elutasítottam a kérést, mondván, nem támogatom a kiskorúak cigizését. A fiatal rám mosolygott, aztán a társával újra a járókelőket kezdte pásztázni, keresve egy olyan személyt, aki majd megveszi nekik a cigit.

Először volt egy kis lelkiismeret-furdalásom, amiért nem segítettem nekik, ugyanakkor mégis úgy gondoltam, hogy ez volt részemről a helyes döntés. Kicsit később pedig megerősített abban, hogy nem szeretnék olyan felnőtt lenni, aki cigit ad egy gyermeknek. Bár a legtöbb felnőtt általában szemet huny a fiatalok dohányzása felett, lebecsülik azt, és úgy tesznek, hogy ez rájuk nem vonatkozik. Azonban ez egy nagy tévedés, ugyanis a gyermekek dohányzása valamennyiünket érint. Mindezt pedig csak közösen oldhatjuk meg, és akár már azzal is segíthetünk, hogy nem veszünk, nem kínálunk vagy nem ajándékozunk számukra dohányterméket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában