Projekt

2024.08.25. 11:30

Átadták a felújított evangélikus templomot Salgótarjánban (fotók, videó)

Hálaadó istentiszteleten gyűltek össze a hívek, meghívott vendégek és érdeklődők a salgótarjáni evangélikus templomban szombaton. Az ünnepséget egy nagyszabású projekt, a templom és környezetének teljes felújítása kapcsán rendezték meg.

Sipos Nina Vivien

A rendezvény kezdetét 15 órakor harangszó jelezte, amelyet követően dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos vezetője megtartotta az ünnepélyes szertartást. Prédikációjában kérte a híveket, hogy közösen imádkozzanak és adjanak hálát Istennek a gondoskodásáért, illetve Magyarország Kormányának a támogatással megvalósult felújításokért. 

templom
A felújított templom kulcsát Fabiny Tamás püspök átadta Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkésznek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Nagy átalakításokon ment keresztül a templom

A felújított templom kulcsát Fabiny Tamás püspök átadta Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkésznek, majd Isten házát az istentisztelet végén felszentelték és megáldották. Ezután Patakfalvi Zoltán, az egyházközség felügyelője megnyitotta a közgyűlést.

– Rendkívül hálásak vagyunk a salgótarjáni projektek megvalósulásáért, ami magába foglalja a templom, az imaház, a gyülekezeti ház, a parókia, valamint az orgona felújítását és a templomhoz vezető akadálymentes út kiépítését – fogalmazott Horváth-Hegyi Ádám. 

A kormány és Salgótarján önkormányzata közötti együttműködési megállapodás alapján lehetőség nyílt arra, hogy felújítsák és fejlesszék a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében található evangélikus tulajdonban álló épületeket a közelmúltban. 

Ennek köszönhetően sikeresen korszerűsítették a salgótarjáni templomot és az ahhoz tartozó ingatlanokat, a karancslapujtői és zagyvapálfalvai templomot, továbbá a ságújfalui imaházat. A fejlesztések összértéke 579 millió forint volt.

Az eseményen elhangzott, hogy a salgótarjáni evangélikus közösség épületei a település épített értékei közé tartoznak, amelyek a helyi hitéleten túl a nagyobb közösség számára is jelentős közösségi színtereknek számítanak. A projekt keretében új külsőt és belsőt kapott épületek állaga leromlott volt, és már nem biztosította a szolgálathoz szükséges, méltó infrastrukturális feltételeket. Megújításuk a helyi vallási és közösségi élet megerősödéséhez járulnak hozzá.

Megköszönték a rengeteg segítséget

A közgyűlésen a projekt ismertetése után a kivitelezők és a felújításban résztvevő valamennyi segítő egy kis ajándékban részesült az evangélikus templom közösségének jóvoltából, majd beszédet mondott Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, szót ejtve arról, hogy az immáron befejezett korszerűsítéssel egy praktikus környezet áll rendelkezésre a hitéleti és a közösségi munkához.

A rendezvényen tiszteletét tette mások mellett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Bablena Ferenc, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere, illetve Kreicsi Bálint, Salgótarján júniusban megválasztott polgármestere is.  A közgyűlést követően szeretetvendégségre invitálták a résztvevőket a megújult imaházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában