Nool.hu videó

2024.07.14. 11:48

Több mint négyszázötven gyermek vett részt Nógrád vármegye legnagyobb táborában (fotók, videó)

Immár 31. alkalommal rendezték meg a kéthetes nyári oratóriumi tábort Balassagyarmaton. A szalézi atyák által életre hívott közös együttlét népszerűsége idén is töretlen volt, hiszen több mint négyszázötven gyermek vett részt rajta. A programokat ezúttal Don Bosco – A kilencéves kori álom történetének jegyében rendezték meg, amelyet a Zootropolis – Állati nagy balhé című mese által ihletett „Álmodj egy állati nagyot!” mottóval színesítettek.

Lászlók Judit

Dóbiás Zalán, a szalézi templom plébánosa portálunk érdeklődésére elmondta: a Kossuth utcai intézmény immár harmincegy éve ad otthont a nyári oratóriumi tábornak, amelyet a szalézi atyák azért hoztak létre, hogy Bosco Szent János lelkiségét átadhassák a fiataloknak. Kifejtette: a tábor népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen idén a két hét alatt 450-460 helyi és a környékbeli településekről is érkező gyermek vett részt azokon. Ezzel a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos adatai szerint a Váci egyházmegye egyik, illetve Nógrád vármegye legnagyobb gyermektáboraként működnek.

Immár 31. alkalommal rendezték meg a kéthetes nyári oratóriumi tábort Balassagyarmaton
Immár 31. alkalommal rendezték meg a kéthetes nyári oratóriumi tábort Balassagyarmaton
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Dóbiás Zalán arra a kérdésünkre, hogy miért tartják fontosnak évről évre megszervezni a nyári oratóriumi tábort, így válaszolt: – Biztos vagyok benne, hogy Don Bosco szellemisége az, ami ennek a tábornak az igazi lényegét adja. Az oratórium igazából nem helyszín, hanem olyan cselekvés, ahol a résztvevőket a személyes kapcsolatok révén, egészen a lelkük mélyéig el lehet érni. Az oratórium alappillérei és alapértékei önmagukra épülnek, valamint egymást erősítik, illetve kiegészítik. Ez az otthon, ami befogad, a plébánia, ami evangelizál, az udvar, ami nagyon sok barátságra, kapcsolatra nyújt lehetőséget, valamint az iskola, ami az életre tanít és nevel.

Dóbiás Zalán ezenkívül arról is beszélt, hogy a tábor visszatérő jelszava: „Egy család vagyunk”. Ezáltal családias légkörben tudják megélni Don Bosco egyik legnagyobb tanítását, azaz a megelőző módszert.

– Ez azt jelenti, hogy minden ember, gyermek lelkében van egy pont, ami nyitott a végtelenre, a jóra, a szépre és a valódi értékekre. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ezt a pontot megtaláljuk és ezen keresztül vezessük őket a Jóisten felé – hangsúlyozta Dóbiás Zalán.

A tábor ez évi mottója: „Álmodj egy állati nagyot!”

A tábor programjainak a megvalósításában ezúttal is nagy szerepe van az ötven önkéntes animátornak. A balassagyarmati Istvanovszky Diána, aki már kilencedik alkalommal vett részt animátorként a táborban elmondta, hogy az idei év mottója az „Álmodj egy állati nagyot!”, ami a Zootropolis – Állati nagy balhé című mese kapcsán merült fel és ez alapján alakították ki a napi programokat is.

– Ezen kívül van egy strennánk, amit minden évben megkapunk az olaszországi szalézi központból. Ez azt jelenti, hogy az általuk kijelölt egész évet meghatározó témához mindig alkalmazkodunk. Idén ez Don Bosconak a kilencéves kori álma volt, amely arról szól, hogy farkasokból bárányokká változnak a gyermekek, ha szeretettel fordulunk feléjük – hangsúlyozta Istvanovszky Diána.

A szintén balassagyarmati Grenyó Melitta 9 éves kora óta vesz részt a táborban, öt esztendeje pedig animátorként segíti a munkát. Mint mondta: minden évben különböző programokat szerveznek a gyermekeknek kirándulásokkal színesítve. Ezeknek a fő célja pedig az, hogy a csemeték megnyíljanak és merjenek nagyot álmodni. Emellett idén a nagy hőség miatt a strandé volt a főszerep.

Mindezek mellett mindkét animátor egyetértett abban, hogy nem létezik rossz gyermek, azonban szeretettel, valamint törődéssel Isten felé tudják őket terelni. Éppen ezért mindketten a tábort átjáró, a Don Bosco szellemiségét és megelőző módszerét szeretik a legjobban, amit a mindennapjaikban is igyekszenek továbbvinni.

Szeptembertől foglalkozásokon idézik majd fel a tábori hangulatot

A nyári oratóriumi tábort péntek délután egy gálaesttel zárták, amelyen a résztvevők egy kisebb műsorral kedveskednek a jelenlévőnek és egy szülő-gyermek akadályversenyt is rendeztek. Bár a közös együttlét véget ért, azonban az animátorok szeptembertől minden pénteken 17 órától várják majd a gyermekeket a Kossuth utcai intézményben, ahol felidézik a tábori hangulatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában