Szúnyogirtás

2024.07.01. 17:22

Szúnyoginvázióval küzdenek Őrhalom és környékén

A közvetlen közeli napokban egyelőre nem lesz szúnyoggyérítés Őrhalomban, illetve a szomszédos településeken, de hatékonyan dolgoznak azon az önkormányzatok, hogy mihamarabb eredményesen felvegyék a harcot a vérszívó rovarokkal – közölte az interneten lakossági felvetésre Farkas Egon, az Ipoly-menti község polgármestere.

Hegedűs Henrik

Több Facebook-fórumon panaszkodtak nemrégiben az őrhalmiak, hogy egyre elviselhetetlenebb a helyzet a szúnyoginvázióval kapcsolatban, szinte egyik napról a másikra emelkedett meg jelentősen a szúnyogok száma, és mára szinte lehetetlen tartósan megmaradni a kertekben és udvarokon. Arról is élénken érdeklődtek az emberek, hogy mikorra várható az ilyenkor megszokott gyérítés.

szúnyog
Egyre több a szúnyog
Forrás: Pexels/Illusztráció

Még várni kell a szúnyogok irtására

Farkas Egon, Őrhalom polgármester a felvetésekre válaszolva kifejtette, a tavasz még viszonylag szerencsésen indult, viszont június közepe óta erőteljesen megemelkedtek a szúnyogcsípés-számok. Hozzátette, mint minden évben, ezúttal is több alkalommal közvetlenül egyeztetett az alkalmazandó stratégiáról és módszerekről a katasztrófavédelmi főigazgatóság illetékeseivel, az irtást végző cég képviselőjével, illetve a szomszédos falvak polgármestereivel. Azt a hivatalos feleletet kapta, hogy a katasztrófavédelem minden eszközzel a Duna, Tisza és Rába folyók vidékén dolgozik, hiszen ezeken a térségeken a legsúlyosabbak a körülmények, ugyanakkor magán, külön finanszírozású gyérítésre nincs szabad kapacitás Nógrád vármegye területére, míg a légi beavatkozás tiltott az Európai Unióban, kizárólag külön engedéllyel művelhető, de mifelénk ez nem indokolt.

A polgármester hangsúlyozta, többszöri kérésére, amit más Ipoly-völgyi települések is támogatnak, ígéretet kapott a szakemberektől, hogy a közeljövőben elvégzik a földi szúnyoggyérítést, ám ehhez a máshol jelenleg tevékenykedő egységeket át kell vezényelni. Ennek tényleges időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják majd az érintett lakosságot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában