Palóc Hagyományéltető Napok

2024.07.18. 11:22

Palócbúcsú és Folkfesztivál lesz Balassagyarmaton, 29. alkalommal várják a vendégeket

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum szervezésében a hagyományéltető napok keretében immár huszonkilencedik alkalommal rendezik meg a palóc búcsút, amelyet ezúttal is folkfesztivál kísér péntektől egészen vasárnapig. A Palócbúcsú és Folkfesztivál során minden a palócságról és a hagyományokról szól majd.

Lászlók Judit

A Palócbúcsú és Folkfesztivál első napján kiállítás és koncert is várja a látogatókat

Palócbúcsú és Folkfesztivál
Palócbúcsú és Folkfesztivál immár 29-ik alkalommal Balassagyarmaton    
Fotó: Fotó: Nool archív

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Facebook oldalán ismertette a három napos Palócbúcsú és Folkfesztivál programjait. Pénteken az MNM Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében 17.30-tól „Az aranyszőrű bárány” a Magyar Népmese Színház interaktív mesejátékát tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet eső estén a múzeumban tartanak meg. Aztán 18 órakor Mohos Zsófia fotográfusnak Fényfonó címmel nyílik kiállítása a Jánossy Képtárban. A tárlatot Szarka Klára fotótörténész, kurátor nyitja meg, valamint az eseményen közreműködik a Rimóci Rezesbanda. A napot a Civitas Fortissima téren a Tárkány Művek világzenei koncertjével zárják, amelynek eső esetén a Megyeháza nagyterme ad majd otthont. 

Az esemény tiszteletbeli vendége Szanda lesz

Aztán szombaton a Palóc Múzeum folkudvarában 17.30-tól a Barta Tóni Bábszínháza Paprika Jancsi-vásári bábjáték előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Majd 19.30-tól Szent Annához imádkoznak a múzeumi káponkánál nemzetünk megmaradásáért, gyermekáldásért és a családokért. Eső esetén a FolkUdvar programjai a Palóc Múzeumban kerülnek megrendezésre. Eközben a város főterén 17 órától a Palóc Ízek Utcája, Vásári Kavalkád, Izolda Népi Játékai, Mesterségek Műhelye, valamint a Palóc Népi Iparművészek Egyesülete is várja látogatókat. Emellett palócország meghívott falvai is bemutatkoznak: Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Herencsény, Hévízgyörk, Hollókő, Mohora, Nógrád, Rimóc, Vanyarc. Az idei Palóc Búcsú és Folkfesztivál tiszteletbeli vendége Szanda lesz. Továbbá 18 órától fellép Konrád Viktor dudás, Nógrád vármegye néptáncosai és népzenészei, valamint a Haraszti Ikrek. Ezt követően 20 órától a palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkednek majd. A szombati napot a Góbé Zenekar koncertjével zárják. Eső esetén a FolkTér programjai a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kerülnek megrendezésre.

Vasárnap palóc búcsút rendeznek Szent Anna tiszteletére

Vasárnap palóc búcsút rendeznek Szent Anna tiszteletére. A résztvevők 9.30-kor gyülekeznek a római katolikus főplébánia előtt, ahonnan 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Majd 10.30-kor az ünnepi szentmisét Pál József temesvári megyéspüspök és Turai János kanonok, plébános végzi a szabadtéri színpadon, közreműködik a Szent Felicián kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy, Lőrincz Sarolta Aranka, a Rimóci Rezesbanda és a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői. Az ünnepi szentmisét eső esetén a megyeháza nagytermében tartják meg. A szertartást követően palóc vendégségbe várják a búcsú résztvevőit. A zsűri elnöke, Nagy Zsófia „felvidéki gasztroangyal” lesz, az eseményen közreműködik a Latte Maffiato zenekar. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában