Gasztronómia

2024.07.27. 17:30

Ipolytarnócon biztosan tudják, mi a jó pacal titka!

Finom illat csalogatta szombaton a látogatókat Ipolytarnóc központjába. A művelődési ház udvarán hosszú évek hagyományát követve szervezték meg a Pacalfőző Fesztivált.

Gulyás Edina

Akik Ipolytarnócra látogattak anélkül is eltaláltak a művelődési házhoz, ha még sosem jártak ott. Nem volt más dolguk, csak követni a bográcsokból csalogató finom illatokat. Tizenhetedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a pacalfőző fesztivált, a község hagyományos programját. 

pacal
Pacalfőző versenyen bizonyítottak a csapatok Ipolytarnócon
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool.hu

Jobbnál jobb ételeket készítenek pacalból

Idén immár tizenhetedik alkalommal mérték össze főzőtudományukat a csapatok a Pacalt Főzők Versenyén. Közülük sokan a kezdetektől részt vesznek a falu immár hagyományos fesztiválján, de ahogy minden évben, úgy idén voltak, akik először próbáltak szerencsét. 

– Évekkel ezelőtt jött az ötlet, hogy hívjuk életre ezt a programot. Hogy miért éppen a pacal köré szerveztük a főzőversenyt? Mert az országban sehol máshol nem tartottak hasonló megmérettetést – tájékoztatta portálunkat Gál István polgármester. 

A művelődési ház udvarán reggel 7 órakor vette kezdetét a versengés. A bográcsokban hagyományos ízek és különleges fogások is készültek. A finomságokat idén is jól összeszokott zsűri bírálta el.

– Több helyi baráti társaság és a környező települések lakói is megméretették magukat a versenyen. Idén ugyan nem tudtak eljönni, de a szomszédos Szlovákiából is szoktak ide érkezni és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tardról is évek óta főznek nálunk – fogalmazott Lucza Péter alpolgármester, hozzátéve: – Sokan már régi barátként üdvözlik egymást. A program összekovácsolja a közösséget. 

Összeszokott csapatok és újoncok is főztek

A litkei önkormányzat csapata rendszeresen részt vesz a fesztiválon, ezúttal csülkös pacalt főztek, mellé bodagot, más néven cigány kenyeret kínáltak. 

– A környező települések rendezvényeire ellátogatunk, mindenhol megmutatjuk főzőtudományunkat, a térségre jellemző, hagyományos ételeket készítünk – ismertette Vágó Józsefné Kati, a litkei csapat tagja. – A verseny nagyon jó alkalom arra, hogy összehozza az embereket, romákat és nem romákat egyaránt. 

Ipolytarnócon évek óta ismerik a jó pacal titkát!
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool

Kis Béla a kezdetek óta főz a programon, nem egyszer vihette haza barátaival az első díjat. Mint mondja évről évre hasonló ízvilágú ételt készít, hiszen akik szeretik, azok a hagyományos pacalpörköltet kóstolják legszívesebben. Idén került a bográcsba a különleges alapanyagon kívül bab, csülök és füstölt kolbász is. 

– Első alkalommal méretjük meg magunkat a versenyen, az internetről lestük el a receptet, ami alapján csülkös pacal készült a bográcsunkban – fejtette ki a balassagyarmati Bánkúti Ádám, aki szüleivel, testvérével és párjával érkezett Ipolytarnócra.

 – A jó hangulat miatt már most eldöntöttük, hogy jövőre is itt leszünk. 

Szent Anna-napi falubúcsút tartanak

A főzést és a bírálatot követően a jelenlévők jóízűen elfogyasztották a fogásokat, majd a délután folyamán kulturális műsorokon vehettek részt a programra ellátogatók. Holnap pedig Szent Anna-napi falubúcsút tartanak a faluban. A körmenet 11 órakor a Krisztus Király templomtól indul, a Szent Anna-kápolnánál pedig szentmisén vehetnek részt a helyiek és a településről elszármazottak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában