Népviseletek

2024.07.01. 18:34

Néprajzi tanórákon adják tovább a palóc értékeket

Digitális tudástárat hoztak létre a rimóci értékek őrzésére. Több mint 600 részletgazdag fénykép mutatja be a palóc viseletet, amellyel interaktív tanóra keretében ismerkedhetnek meg Nógrád vármegye diákjai.

Lukács Zsófia

Paluch Norbert néprajzkutató, néptáncpedagógus palóc értékeket őrző és oktató munkájának köszönhetően egy olyan digitális tudástár jött létre, mely a jövőben folyamatosan bővülő honlapként a település értékeit bemutató és népszerűsítő dokumentumokat egy helyen elérhetővé teszi, különös tekintettel a vármegyei értéktárba felvett elemekre. 

tanóra
A Viseletes Néprajzi Tanóra a Nógrád vármegyei általános és középiskolás diákok számára összeállított, vetített képes előadással kísért program. Teljesen interaktív formában zajlik
Forrás: Beküldött

A legnagyobb feladat a honlap létrehozása volt 

– Legnagyobb feladat a RiNéTA honlap létrehozása volt. Elsődleges szempontként tekintettünk arra, hogy a Nógrádikum címmel megtisztelt, vármegyei értéktárba felvett rimóci elemeknek biztosítsunk a széles érdeklődő közönség számára elérhető webes felületet – ismertette Paluch Norbert. 

A szakember hozzátette, hogy a projekt indulása azonban pozitív hatással volt a települési Értéktár Bizottság évek óta szunnyadó tevékenységére, így a kiemelt megyei értékek mellett a helyi értéktár és a településsel kapcsolatos tanulmányok is helyet kaptak a menüpontok között, természetesen a médiatár és a ViNéTa (tanóra) mellett az értékeket dokumentálják, archiválják, majd közre is adják. 
Több mint hatszáz fénykép mutatja be a viseleteket 

Paluch Norbert érdeklődésünkre elmondta, hogy a készítés során Mohos Zsófia fotográfus munkája nyomán 655 részletgazdag fénykép – a gyermekkortól az idős korig – közel félszáz különböző viseletegyüttest egyéni és csoportos összeállításban mutat be.  A pályázat keretén belül elkészült RiNéTA weblaphoz kapcsoltan jött létre a Viseletes Néprajzi Tanóra, mely a Nógrád vármegyei általános és középiskolás diákok számára összeállított, vetített képes előadással kísért rendhagyó, interaktív program. 

Tanórákon ismerkedhetnek a népi öltözetekkel 

– A ViNéTa egy tanórányi időtartama alatt számos információhoz jutottak a résztvevők. A bevezető részben néhány öltözködéshez kapcsolódó fogalom tisztázásával kerültünk közelebb a népviselethez, majd fotók segítségével meghatároztunk néhány olyan alapértéket, melyre vonatkozóan a népviselet jelentéstartalommal bír korunkkal ellentétben – részletezte Paluch Norbert, hozzátéve: – Az óra középső részében áttekintettük a magyar női viseletek két alapvető formájának sajátosságait és végigkísértük a rimóci női viselet változását a XX. század folyamán. Zárásként egy viseletbe történő beöltözésnek lehettek szemtanúi a résztvevők, ahol – egyebek mellett – az egyes viseletdarabok funkciójáról, esztétikájáról is szó esett. A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy a program 16 tanintézményben, több mint félezer diákot ért el a 11–19 éves korosztályban. 

Szakmai konferenciára is meghívást kaptak 
Mint megtudtuk: az iskolák mellett a ViNéTa meghívást kapott a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület országos szakmai konferenciájának nyitónapjára is. A rangos eseményen amatőr néptáncosok és táncpedagógusok vettek részt. Így a tanórát szakmai fórumon is bemutathatták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában