Nool.hu videó

2024.07.11. 19:55

Machetés támadás nyomán indult példamutató kezdeményezés a tarjáni Acélgyári úton (videó)

Nem mindennapi összefogás indult néhány hete Salgótarjánban. A közelmúltban egy machetés alak ijesztgette a járókelőket az egykori acélgyár közelében. Ez volt az utolsó csepp, amelynek nyomán úgy döntöttek a környéken lakók, hogy lépniük kell a helyiek biztonságáért.

Gulyás Edina

Az acélgyárhoz vezető út egykor Salgótarján ikonikus része volt. Mára a bűnözés melegágya lett. Néhány hete egy machetés alak borzolta itt a kedélyeket, akkor döntött úgy Oláh Lajos, hogy nem lehet tovább homokba dugni a fejeket. A környéken élőkkel önkéntes csapatot alakított, minden este járják az utcákat.

Néhány hete egy machetés alak borzolta a kedélyeket az Acélgyári úton, akkor döntöttek úgy, hogy nem lehet tovább homokba dugni a fejeket
Néhány hete egy machetés alak borzolta a kedélyeket az Acélgyári úton, akkor döntöttek úgy, hogy nem lehet tovább homokba dugni a fejeket 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A machetés támadás volt az utolsó csepp a pohárban

– Szeretem ezt a városrészt, mindig itt éltem. A szüleimmel a Salgó-kapu közelében laktunk, most a családommal az Acélgyári úton van az otthonom. Az egykor ikonikus utcák biztonságáért ideje tenni valamit, nem lehet engedni, hogy ez a környék még mélyebbre süllyedjen – fogalmazott Oláh Lajos, a kezdeményezés ötletgazdája. – Korábban két kislány is eltűnt már ezen a városrészen, az egyik máig nem került elő, a másik holttestét pedig a Dunában találták meg. Tavaly egy embert meggyilkoltak itt az egyik házban, majd a parkoló autók közé vonszolták a holttestet. Több alkalommal is jeleztük a helyi képviselőnek a problémákat, de nem történt radikális változás.

Mint mondta: néhány hete egy machetés alak ijesztgette a járókelőket, az volt az utolsó csepp a pohárban. Akkor elhatározta, hogy önkéntes csapatot szervez a környéken lakókból, sokan álltak a kezdeményezés mellé.

Az acélgyár környékét tennék élhetőbbé

– Meglepően sokan csatlakoztak hozzánk, nem csak romák. Minden este 9 órakor találkozunk és bejárjuk a környéket. Mindannyian egész nap dolgozunk, sokan a tűző napon Budapesten, majd munka után megteszik az utat hazáig. Ahelyett, hogy pihennének az utcákat járják, hiszen fontosnak tartják, hogy a családjuk biztonságos környéken éljen, a gyerekeik élhető városban nevelkedjenek – hangsúlyozta Oláh Lajos.

Egy baráti társasággá alakult az a közel 15 ember, akik részt vesznek az önként vállalt feladatban. Nem polgárőrként tevékenykednek, de szeretnék, ha bejegyzett szervezetként folytathatnák ezt a szolgálatot. Elsődleges céljuk az Acélgyári úton élők biztonságérzetének a növelése, de később ennél több funkciót is szeretnének betölteni a környék életében.

– Sokáig a homokba dugtuk a fejünket, de nem lehet elmenni a tény mellett, hogy az idősek már nem merik levinni a kutyájukat sétáltatni az utcára. Édesapaként azt is fontosnak tartom, hogy példát mutassak a gyerekeimnek. A fiataloknak ezzel bebizonyíthatjuk, hogy van más út is a drogokon és a bűnözésen kívül – húzta alá az ötletgazda, aki arra is kitért: a városőrséggel szemben nekik nagy előnyük, hogy ismerik a helyieket és jobban szót értenek velük. Ezen kívül az utcában élők észreveszik, ha egy idegen autó gördül ott végig, jobban felfigyelnek arra, ha gyanús alakok járkálnak a környéken.

Ne legyen alkalom a tolvajoknak

– A mondás úgy tartja: alkalom szüli a tolvajt. Mi tenni akarunk azért, hogy ne legyen alkalom a bűnözésre ezen a városrészen. Salgótarjánban az egyik legnagyobb probléma a drogterjesztés és a különféle szerek használata. Szeretnénk ezt is minimalizálni, felvállalni ezt a feladatot az Acélgyári út környékén, a Jónásch-telepen a drogdílerekkel és a tolvajokkal szemben – fogalmazott Oláh Lajos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában