Nool.hu videó

2024.07.13. 15:20

Lángos az örök kedvenc – ezekkel a tippekkel tökéletes lehet a tészta (videó)

Az emberek jelentős többsége nem tud ellenállni a magyar konyha egyik nagy klasszikusának. A lángos örök kedvenc, amit fokhagymával ízesítve, sajttal, tejföllel kedvelnek a legtöbben, de az ínyencek finomságokkal töltve, sőt, még lekvárral megkenve is fogyasztják azt.

Gulyás Edina

A strandok és a balatoni fürdőhelyek jellemző eledelét nem csak nyáron, illetve nem csupán sósan keresik a vásárlók. Gyüre Zoltán, a kishartyáni Hamizol Büfé tulajdonosa egész évben dagasztja a lángos tésztáját. Elárulta, hogyan lesz tökéletes a recept.

A lángos alapvetően egy egyszerű étel, hiszen a tésztájához liszt, víz és élesztő szükséges csupán
A lángos alapvetően egy egyszerű étel, hiszen a tésztájához liszt, víz és élesztő szükséges csupán
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Íme a legfinomabb lángos titka!

A lángos alapvetően egy egyszerű étel, hiszen a tésztájához liszt, víz és élesztő szükséges csupán. Azonban a közkedvelt tésztát sokféle ízesítéssel meg lehet bolondítani. Vannak, akik csak sóval, mások fokhagymával és sajttal, illetve tejföllel fogyasztják, azonban akad, aki kolbásszal, sonkával, virslivel töltve kedveli. Az ínyencek pedig mogyorókrémet kennek a tetejére.

– A titok a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Én hagyományos módon, a nagymamám receptje alapján készítem a kovászt, azzal dagasztom a tésztát – árulta el Gyüre Zoltán. – Ugyanilyen fontos  a megfelelő kelesztési idő betartása és az olaj hőmérsékletére is oda kell figyelni. Ez utóbbi 190-200 fokon a legjobb, abban egy perc alatt megsül a lángos, így nem szívja magába a zsiradékot és nem lesz száraz sem.

Kevesen gondolnák, de bizony még az időjárás is befolyásolja a folyamatot. Nagy melegben elég kevesebb élesztőt használni, ellenkező esetben túlkel a tészta, aminek szobahőmérsékletűnek kell lennie sütéskor. A kelesztési idő nyáron, a nagy hőségben lerövidül, ilyenkor bő egy óra elegendő, míg télen ez a két órát is elérheti.

Sajtos-tejfölös a nyerő

Kishartyánban több mint két éve üzemel a büfé, a tapasztalatok alapján a sima fokhagymás és a sajtos-tejfölös lángost keresik a legtöbben, de vannak, akik szívesen megkóstolják a különlegességeket is.

Gyüre Zoltán egész évben dagasztja a lángos tésztáját
Gyüre Zoltán egész évben dagasztja a lángos tésztáját
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Kínálunk gyroshúsosat, sajttal és sonkával, juhtúróval töltöttet, de a magyarost is kedvelik, ezt kolbásszal, lilahagymával töltjük meg – sorolta a mesterszakács, aki azt is elmondta, hogy amennyiben lehetséges, a vásárlók ötleteit is megvalósítják. Így történt meg, hogy készült már a büfében baracklekváros és mogyorókrémes lángos is.

Az árak minimálisan emelkedtek

Gyüre Zoltán arra is kitért: az árak az előző évhez képes minimálisan emelkedtek. A sima lángos idén 600 forintba kerül, míg a sajtos-tejfölöst ezerért adják.

Aki nem akar otthon a dagasztással bajlódni, az manapság már a kész lángos tésztát is megvásárolhatja. Az alapanyag két napig áll el a hűtőben. Azok, akik saját kezűleg készítenék el a családnak a finomságot, jó ha tudják, hogy közel két órát vesz igénybe a folyamat a dagasztástól a kóstolásig. És ne feledjük: a jó minőségű alapanyag, a megfelelő kelesztési idő és az olaj hőmérséklete garantálja, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk az étkezés végén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában