Figyelmeztetés

2024.07.08. 19:52

Kiadták a hőségriasztást: rosszullétet is okozhat a kánikula

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarországon, így szűkebb hazánkban is az időjárás előrejelzés alapján. A hőségriasztás egészen július 12-ig, péntek 24 óráig tart.

Nagy Orsolya

Mivel a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, kerülni kell a megerőltető fizikai munkát, sok pihenés ajánlott – hívta fel a lakosság figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hőségriasztás egészen július 12-ig, péntek 24 óráig tart
A hőségriasztás egészen július 12-ig, péntek 24 óráig tart
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Illusztrációs fotó: Nool.hu

Hőségriasztás ideje alatt óvni kell a szervezetünket

A katasztrófavédelem kiemelte: a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védhetik bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében pedig érdemes napellenzős sapkát vagy kalapot viselni. Emellett a szabadban történő intenzív fizikai tevékenység, például a munkavégzés vagy a hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ez az állapot a megfelelő kezelés hiányában életveszélyessé is válhat.

„A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy az egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen se ugorjanak felhevült testtel a vízbe – hangsúlyozta a katasztrófavédelem.

Hozzátette: az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A gyermekeket, illetve a háziállatokat pedig fontos, hogy egy percre se hagyják a parkoló autóban, hiszen ott akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ez pedig már életveszélyes.

A szervezet hangsúlyozta továbbá, hogy a melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata is. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. Emellett a kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért még nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett a szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Érdemes figyelni testünk jelzéseit

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője korábban elmondta portálunknak, hogy a hőségben óvni kell szervezetünket. Mint akkor fogalmazott: a kánikulában és, ha szabadban tartózkodik az ember, akkor könnyen napszúrást lehet kapni. Ennek tünetei:

  •  a szédülés,
  • a fejfájás,
  •  a gyengeség,
  •  a hányinger,
  •  a hányás.

 Fontos, ha valaki ilyen jeleket észlel magán, akkor érdemes hűvös helyre húzódni és sok folyadékot fogyasztani. A hőgutával kapcsolatban kiemelte: ez egy életveszélyes állapot, amely során erős, lüktető fejfájás, hányinger és hányás mellett tudatzavar, valamint eszméletlenség is kialakulhat. Hőguta esetében a testhőmérséklet is gyorsan emelkedik, nem ritkán 41 Celsius-fok fölé. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

Dr. Magyari Ildikó salgótarjáni bőrgyógyász pedig bőrünk védelmére figyelmezteti a lakosságot, hiszen a nagy melegben könnyen le is lehet égni. Éppen ezért kiemelten fontos a megfelelő, legalább 50 faktoros fényvédő krém használata, amelyet néhány óránként pótolni kell.

Azt, hogy mikor fog enyhülni az időjárás, jelenleg még nem lehet tudni. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban akár 35-41 Celsius-fok is lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában