Rendhagyó tárlat

2024.07.26. 11:22

Kézzel horgolt szépségek születtek a kazári varroda „hulladékaiból” (fotók, videó)

A kazári varroda nemrég merész lépést tett: a textilmaradékait ingyen felajánlották azoknak, akik kreativitásukkal új funkcióval képesek „felruházni” a feleslegessé vált ruhaanyagokat. Az újrahasznosítás jegyében életre hívott kezdeményezés „gyümölcseiből” csütörtökön nyílt rendhagyó házi kiállítás a telephelyen „Öltöztesd fel a lelkedet! – kézzel horgolt szépségek” címmel.

Veres Edina

Házi kiállítás nyílt az újrahasznosítás, a fenntarthatóság, illetve a texilmaradék-hulladék továbbgondolása jegyében a kazári varroda telephelyén csütörtökön. A 22 éves AXAMO Ruházati Kft. egy magyar, családi középvállalkozás, amely varrodai tevékenységet folytat, illetve bérmunkát végez. 

kézzel horgolt alkotások
Kézzel horgolt szépségeket mutat be a kiállítás
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A kiállításmegnyitón megjelenteket Molnárné Szabó Erzsébet ügyvezető köszöntötte a cég ebédlőjében. A tárlat ötletével és apropójával kapcsolatban kifejtette: az üzemükben 2022 júliusában elkezdtek egy olyan tevékenységet, amelyet korábban érintőlegesen ugyan végeztek, de csak két évvel ezelőtt kellett igazán fejest ugraniuk bele. Ez a folyamat az úgynevezett „ketlizés”. Kiemelte továbbá, hogy az újdonságot jelentő eljárás bevezetésénél Feketéné Kohári Marianna termelésvezető, illetve a varroda egyik kollégája, Bagó Tiborné volt a jobb keze.

Kiállították a kézzel horgolt szépségeket

A ketlizés egy olyan különleges, a varrástól eltérő gyártási művelet, amely során az előre lekötött lapokat, idomokat egy speciális gép segítségével állítjuk össze

 – magyarázta Molnárné Szabó Erzsébet, aki portálunknak azt is elárulta, hogy ezzel a technikával jellemzően különféle szemnagyságú kötött pulóvereket, mellényeket készítenek a kazári varrodában.

„Amikor hozzáfogtunk, még nem gondoltam, hogy ebből az egészből több zsáknyi olyan hulladék fog keletkezni, amely könnyen jó minőségű fonallá fejthető vissza” – folytatta az ügyvezető a kiállításhoz vezető út következő lépésével. A fent említett jelenség oka arra vezethető vissza, hogy a kivitelezés során az egyes kötött modellek elemeinek aljára, egy kötött sávra a termék mérete van „belekötve”. 

Ezt a részt a gyártás végén – miután már a termék méretjelzőjét is belevarrták a ruhadarabba – lefejtik, és zsákokba pakolják. Az így kapott jó minőségű fonalból készült kötött sávok ketli maradéknak – lényegében „hulladéknak” – minősülnek, azokból azonban még sok szép és hasznos holmi készülhet. Évek óta jól bevált, rendszeres gyakorlat a cégnél, hogy a környező óvodáknak, iskoláknak, öregotthonoknak, vagy épp nyugdíjas kluboknak adnak a szabászati textilmaradékaikból, annak érdekében, hogy a feleslegessé vált ruhaalapanyag kreatív kezek között új funkciót nyerjen.

Bárki megtekintheti a kiállítást

Ebből kiindulva gondoltak egy merészet és néhány hónappal ezelőtt meghirdették: bárki vihet ingyen a ketlis maradékokból és alkothat, köthet, horgolhat belőle bármit, ami szívének kedves. Egyetlen kérést fogalmaztak meg a lehetőséggel élők irányába: a kész alkotásokból küldjenek vissza néhány munkadarabot a kazári varroda számára.

Amikor beérkeztek a munkadarabok, elhatároztuk, hogy azokat valahol be kellene mutatni. Elsőként arra gondoltunk, hogy saját munkatársaknak csinálunk belőlük egy kis bemutatót, majd ezt a felvetést továbbgondolva merült fel, hogy ennek az elképzelésnek adjunk egy ünnepélyesebb keretet 

– húzta alá Molnárné Szabó Erzsébet, aki arra is rámutatott, hogy így kaptak az alkotások helyet a kreatív műhelyben, ahol bárki megnézheti a kis tárlatot az ügyvezetővel való előzetes egyeztetés után. Molnárné Szabó Erzsébet hozzátette: mindemellett pedig az üzemet is szívesen bemutatják azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy mi is folyik egy működő varrodában.

Húsz alkotó készített figurákat, ruhákat, dekoratív eszközöket

Két helyi fiatal Berecz Jázmin, és testvére Bálint műsora adott ünnepi keretet az eseménynek, amelyet követően a megjelentek az ebédlőből átvonultak a kreatív műhelybe, hogy megcsodálják a darabokat, amelyeket a következő húsz alkotó készített:

  • Szabóné Kereskényi Gabriella – Salgótarján
  • Kárpáti Jánosné – Bátonyterenye
  • Herczeg Mónika – Salgótarján
  • Árvai Pálné – Pétervására
  • Nyitnikék Tagóvoda – Salgótarján
  • Oltalmaz-lak Jelenlétház – Kazár-Mizserfa
  • Kovács Albinné – Mátraterenye
  • Tóth Jánosné – Kazár
  • Berkes Piroska Salgótarján
  • Susánné Szabó Icu – Karancslapujtő
  • Hrúzné Bácskai Valéria – Salgótarján
  • Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Táncsics Mihály Technikum – Salgótarján
  • Nyikon Tímea – Salgótarján
  • Óriástakarós lányok – Csákberény
  • NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola divatszabó képzés szakoktatója Baranyiné Csernyik Csilla, illetve két tanuló: Koleszár Petra és Domonkos Anna – Balassagyarmat
  • Szűcsné Zagyi Anna – Eger
  • Tőzsér Marianna, a cég dolgozója – Bátonyterenye
  • Tőzsérné Serfőző Beáta – Mátraterenye
  • Szomszéd Csabáné – Kazár
  • Homoki Erika – Salgótarján

A munkadarabok között akadtak horgolt ékszerek, terítők, tulipánok, ernyők és tálak. Mindemellett természetesen az amigurumi technika is helyet kapott a tárlaton különféle figurák képében, de volt, aki falióra díszt, hosszú mellényt, vagy épp folttechnikával táskát készítettek a ketli maradékból. A legtávolabbi felhasználó kétség kívül a Fejér vármegyei Csákberényben tevékenykedő „takarós lányok” csapata, akik gyermekotthonok lakóinak is készítenek puha plédeket, de kezeik közül már rekordnak számító óriástakaró is kikerült. A megjelentek végül megtekintették, hogy milyen tevékenységek folynak a varrodában. A kazári üzem 1967-ben kezdte meg működését, az Axamo Kft. 2002-ben vette át a céget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában