Beruházás

2024.07.13. 14:30

Korszerűsítik a szennyvízelvezető rendszert: megszűnnek a kellemetlen szagok Drégelypalánkon

Pénteken Drégelypalánkon folytatódott a Közös, térségi szennyvízelvezető- és tisztítórendszer épül a dejtári agglomerációban elnevezésű projekt tájékoztató sorozata.

Lászlók Judit

Közös, térségi szennyvízkezelő rendszer valósulhat meg Dejtáron és környékén a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz által. A projekt keretében Dejtáron, Drégelypalánkon, Honton, Ipolyvecén és Patakon a szennyvízcsatorna hálózaton rekonstrukciós munkák valósulnak meg, illetve Dejtáron egy új szennyvíztisztító telep is épül a 3,796 milliárd forintos vissza nem térítendő, európai uniós támogatásnak köszönhetően.

Kellemetlen szagok Drégelypalánkon
A beruházás megoldást jelenthet a település egyik égető problémájára
Forrás: Google Maps

A Széchenyi 2020 Programban Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Ipolyvece és Patak önkormányzata vesz részt az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével. A beruházás keretében az érintett kétezer lakosegyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvízelvezetési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételei teljesülnek annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100 százalékát. A projekttel szembeni szakmai elvárás, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.

A települések külön-külön is valósítanak meg hálózatbővítési és korszerűsítési fejlesztéseket

A Közös, térségi szennyvízelvezető- és tisztítórendszer épül a dejtári agglomerációban című projekttel kapcsolatban pénteken az ünnepélyes nyitórendezvény keretében tartottak sajtótájékoztatót a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.

Balla Mihály országgyűlési képviselő az eseményen elmondta: az öt települést érintő szennyvízhálózat korszerűsítését indító tájékoztató sorozat folytatódott Drégelypalánkon, ugyanis a társulásban résztvevő önkormányzatok külön-külön is megvalósítanak hálózatbővítési és korszerűsítési fejlesztéseket. Beszédében az elkövetkező időszak munkálataihoz is sok sikert kívánt a drégelypalánkiaknak.

Drégelypalánkon végre megszűnnek a kellemetlen szagok

Rigó Dávid, a község polgármestere pedig ismertette, hogy a település úgynevezett majori részében rengetegszer terjeng büdös és kellemetlen szag, méghozzá azért, mert a szennyvíz nem a megfelelő idő alatt ér el a szennyvíztisztító telepre, megakad Drégelypalánknál és Hontnál is.

– Azonban a fejlesztés által ez végre meg fog szűnni. Egy kompresszor sűrített levegővel rásegít a rendszerre hatóránként, így a szennyvíz nem fog hat óránál tovább benne maradni. Továbbá egy levegőző kéményt is telepítenek a falu határába, ami a felgyülemlett levegőt kiengedi, de ez szintén nem jár majd szaghatással – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette továbbá: emellett az érintett területen a csatornafedeleket is megjavítják és az átemelő szivattyúkat is korszerűsítik.

Mindezen kívül az ünnepélyes nyitórendezvényen Bózvári József, a projekt tervezőmérnöke tartott szakmai előadást.  A programot a résztvevők a helyszínbejárással zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában