Fejlesztés

2024.07.04. 13:52

Ifjúsági házként éledhet újjá a szécsényi Flört

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület ifjúsági házat hoz létre Szécsény központjában. A ház jelenleg felújítás alatt áll, azonban a közösségi teret és annak a programjait a fiatalok saját igényeik szerint alakíthatják majd a jövőben. Az ifjúsági ház várhatóan ősszel nyílik majd meg.

Lászlók Judit

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület ifjúsági házat hoz létre Szécsény központjában

Forrás: Beküldött

Szimcsera Szilvia, az Egyesek Ifjúsági Egyesület Szécsényi részlegének a koordinátora elmondta, a szervezet a Szécsényi Járásban 2012-ben kezdte el az önkéntes tevékenységét kisebb projektek által. 2015 óta pedig folyamatosan jelen vannak a városban és a térségben. Mint mondta, jelenleg a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában (Balassagyarmat), a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban (Balassagyarmat), a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban (Szécsény), a Kuckó játszóházban (Ludányhalászi), valamint a sóshartyáni jelenlétponton tartanak angol nyelvű foglalkozásokat a nemzetközi önkénteseikkel. Ezen kívül kisebb közösségi projekteket is szerveznek. 

ifjúsági ház
Az ifjúsági ház jelenleg felújítás alatt áll, a tervek szerint ősszel már látogathatóvá válik
Forrás: Beküldött

Ifjúsági ház dicsérheti munkájukat

– Az egyesület már régóta tervezi egy ifjúsági ház kialakítását Szécsényben, azonban a szükséges anyagi és emberi erőforrás most állt a rendelkezésükre. Ennek köszönhetően megvásárolhattuk az egykor Flört néven működő szórakozóhely épületét – mondta Szimcsera Szilvia. Hozzátette: – Az ifjúsági házban a már megkezdett munkát szeretnénk tovább folytatni, és egy hiánypótló közösségi teret létrehozni a fiataloknak. Mindezt úgy, hogy az épület úgy legyen kialakítva, és olyan programokkal legyen megtöltve, ahogy azt ők szeretnék.

Szimcsera Szilvia kifejtette továbbá, hogy az egyesület önerőből vásárolta meg az ingatlant, azonban a felújítás során együttműködnek a Badur Alapítvánnyal és részt vesznek az inkubációs programjukban. Ezáltal az alapítvány körülbelül ötmillió forint támogatást biztosít számukra az épület felújításához. Emellett segítséget nyújtanak abban is, hogy összekössék őket olyanokkal, akik hasonló kezdeményezéseket támogatnak. Így kerültek kapcsolatba Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, amellyel már dolgoznak a közös együttműködésen. Továbbá az önkormányzat is támogatja az ifjúsági ház kialakítását eszközökkel és tanácsokkal. 

A fiatalok szervezik a programokat 

Becsey Janka, az Egyesek Ifiház vezetője arról beszélt, hogy a közösségi térben szeretnének majd kialakítani egyebek mellett egy kézműves sarkot, teakonyhát, valamint mozit a pincében és kerti sütögetőt az udvaron. 

– A fiatalok igényei szerint fogjuk megvalósítani a különböző programokat az ifjúsági házban. Februárban már elnyertünk egy Erasmus+ pályázatot, amelynek célja, hogy az ebben résztvevő 5-10 fiatal a saját és a barátaik által felmerült igények alapján szervezzenek programokat. Ez a projekt szeptemberben indul majd az ifjúsági házban – mondta Becsey Janka, aki szerint a közösségi tér a széles lakosságnak is alternatíva lehet, akár egy találkozó vagy egy megbeszélés erejéig.

Országos adománygyűjtést indítanak júliusban 

Klincsok Veronika, az ifjúsági ház felújításának szakmai vezetője portálunknak elárulta, hogy a nemzetközi önkénteseik, valamint helyi és környékbeli fiatalok is részt vesznek a felújítási munkálatokban. Azonban az egyesület anyagi kapacitása is véges, ezért júliustól országos adománygyűjtő kampányt indítanak. 

– Az adománygyűjtés során megcélzunk egy olyan összeget, amivel tudjuk majd fedezni a további munkálatokat. Emellett szívesen fogadunk tárgyi adományokat, amiket felhasználhatunk a felújításhoz, valamint olyan mások által megunt vagy feleslegessé vált eszközöket, amik számunkra a megnyitást követően hasznosak lehetnek – fogalmazott Klincsok Veronika. 

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület által működtetett Egyesek Ifiház várhatóan ősszel nyílik majd meg Szécsényben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában