Katasztrófavédelem

2024.07.19. 17:15

Hivatásuk tűzoltó: a Békési család három generációja is ezt a szakmát választotta

Egy nógrádi család három tagja is a tűzoltói hivatás mellett döntött.Békés Martinnak nem csak édesapja, ifjabb Békési Róbert, de a nagyapja, idősebb Békési Róbert is tűzoltóként helyezkedett el egykor. A családtagok elmondhatják magukról: hivatásuk tűzoltó.

Nagy Orsolya

Apa, nagyapa és fiú. Már a harmadik generáció szolgál a tűzoltóság kötelékében

Fotó: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mint arról a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolt, egy család több generációja is munkatársuk: hivatásuk tűzoltó.

Hivatásuk tűzoltó
Hivatásuk tűzoltó: a Békési család legfiatalabb lánglovagja, Martin az esküvőjén, kollégái körében
Fotó: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Idősebb Békési Róbert még 1964-ben szerelt fel az akkori Nógrád Megyei Tűzoltó-parancsnokság állományába. Hivatásos karrierje kezdetén a parancsnokság vegyvédelmi előadójaként tevékenykedett. A rendőrtiszti akadémia elvégzése után pedig a parancsnokság anyagi-technikai csoportjánál anyagbeszerzési és könyvelési feladatokat látott el. Békési Róbert büszkén idézi fel, hogy a harmincegy éves pályafutása alatt négy megyei parancsnok keze alatt szolgált.

Az igazgatóság hozzátette: fia, ifjabb Békési Róbert 1992-ben követte édesapja példáját és megkezdte szolgálati éveit Salgótarján Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságán, mint beosztott tűzoltó. 

Hivatásuk tűzoltó, ami generációról generációra szállt

Róbert végigjárta egyébként a tűzoltók ranglétrájának közel összes fokát, hiszen pályája során gépkocsivezetőként, különlegesszer-kezelőként, szolgálatparancsnok-helyettesként, majd megbízott szolgálatparancsnokként is teljesített szolgálatot. A hosszú évek alatt rengeteg káresetnél bizonyított. Volt nem egy, amelyre nem szívesen gondol vissza.

„Még 1995. júniusában részt vett egy salgótarjáni tűzeset felszámolásában, Baglyasalján. Az oltási munkálatok során felrobbant egy gázpalack. A robbanás miatt több bajtársa is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szomorú esetek mellett persze rengeteg szép pillanat is akadt, és volt még egy pozitív hozadéka a laktanyában töltött éveknek: mégpedig az, hogy fia már gyermekkorában közelebbről megismerkedhetett a lánglovagok világával – fogalmazott a katasztrófavédelem.

Maximális teljesítményre törekszik munkájában a főtörzsmester

Mint kiderült, Róbert fia, Martin számára egyértelmű volt, hogy ezt a pályát választja. Gyerekként ugyanis többször meglátogatta édesapját a tűzoltóságon, és már ezeknek a látogatásoknak az alkalmával magába szívta a hivatás iránti szeretetet és elköteleződést. A Békési család fiatal tűzoltó főtörzsőrmestere 2013-ban kezdte meg a szolgálatot a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon és három éven keresztül dolgozott beosztott tűzoltóként.

Martin a mai napig emlékszik élete első lakástüzére, amikor pár hónappal a szolgálatba állása után egy szilaspogonyi családi ház gyulladt ki. A fiatal lánglovag három gázpalackot vitt ki az égő épületből a beavatkozás során.

Hivatásuk tűzoltó: a Békési család három generációja is ezt a szakmát választotta
Régi fotó egykori szolgálatellátókról
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A katasztrófavédelem kifejtette továbbá: a főtörzsmesternek hivatása kezdetén eltökélt vágya volt, hogy ő is eljusson legalább a rajparancsnoki beosztásig, mint egykor édesapja, de az élet végül másképp hozta. A főtörzsőrmester 2016 óta a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referenseként lát el szolgálatot. Bár a mai napig jó szívvel gondol vissza a „vonulós” időkre, a műveletirányítói munkakörben is rengeteg motivációt talál.

Marin úgy érzi, a távolból is sokat tud segíteni mind a bajbajutottaknak, mind a beavatkozó kollégáknak, és megpróbálja munkájába a maximumot beletenni. Szükség is van a maximális teljesítményre, hiszen volt olyan tömeges esemény, amely során egy óra alatt közel százötven adatlapot kezelt.

Vajon a család legfiatalabb tagja is követi a hagyományt?

Az igazgatóság kitért arra is, hogy a negyedik generáció is követi-e a sorban az előtte járókat, még nem tudni, hiszen Martin kislánya, Zselyke még a két éves kort sem töltötte be. A kérdésre, hogy eljátszott-e már a gondolattal, hogy egy nap kislánya is a katasztrófavédelem állományát fogja erősíteni, a főtörzsőrmester egy félmosollyal az arcán azt válaszolta, az még nagyon messze van. Ugyanakkor nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy felnőttként ő is folytatja majd a családi hagyományokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában