Elismerés

2024.07.27. 19:50

Több évtizede gyógyít a kitüntetett gyermekorvos Diósjenőn

Diósjenő önkormányzata a közelmúltban rendezte meg a Jenő Napot, amelyen több elismerést és kitüntetést is átadtak. Az eseményen az önkormányzat a munkássága elismeréseként dr. Rados György házi gyermekorvos részére Diósjenő Szolgálatáért kitüntetést adományozott.

Lászlók Judit

„Dr. Rados György 1981-ben, a Pozsonyi Comenius Egyetem gyermekgyógyász szakán szerezte diplomáját. A következő években a dunaszerdahelyi kórház gyermekosztályán végzett orvosi munkája mellett 2 szakvizsgát szerzett.” – olvasható az önkormányzat Facebook-oldalán közzétett méltatásában. Hozzátették:”1988. szeptemberében, egy fővárosi klinika nefrológiai osztályán felajánlott osztályvezetői státuszt elutasítván pályázta meg Diósjenőn a házi gyermekorvosi állást. Kilépve a főváros zajából és a kórházi osztály kimért, komor hangulatából, Diósjenő természetközeli atmoszférája üdeséget, felszabadultságot hozott számára. Diósjenőn született meg 2 gyermeke, feleségével, Kendi Máriával mind a mai napig Diósjenőn élnek.”

gyermekorvos Diósjenőn
Dr. Rados György a falunapon vette át az elismerést Dr. Bablena Ferenctől
Forrás: Beküldött fotó

Dr. Rados György volt a körzet első gyermekszakorvosa

A bejegyzésben kiemelték, hogy dr. Rados György a körzet első gyermekszakorvosaként, Lénárt János akkori tanácselnök, későbbi polgármester kezdeményezésére, szabad kezet kapott a körzet arculatának kialakítására. Hangsúlyozták, kezdetben meg kellett küzdenie egy általa elavultnak tartott gyógyszercentrikus szakmai szemlélettel, a túlságosan gyakran, fölöslegesen adott antibiotikumok és injekció-kúrák iránti elvárással. Diósjenőn a betegrendelés kezdetektől fogva a Börzsönyi út 7. szám alatti rendelőben történt.

„A gyermekorvosi körzet ellátása mellett folyamatosan képezte magát, mind az akadémikus orvoslás, mind komplementer orvosi diagnosztikai és terápiás területeken is. Jártassági szakvizsgát szerzett többek között manuálterápiából, Hagyományos Kínai Orvoslásból, homeopátiából. Matthias Dorcsi professzor személyes meghívására – Magyarországról egyedüliként – Münchenben hallgathatta a professzor intenzív homeopátiás kurzusát. Nemzetközi diplomával rendelkezik Neuro-lingvisztikus Programozásból. Milánóban tanulmányozta a GUNA-fiziológiás regulációs terápiát. Jelenleg is tanulmányokat folytat a Dr. Nader Butto Akadémián Izraelben és Portugáliában. Négy nyelven beszél.” – közölték a bejegyzésben.

Hozzátették, dr. Rados György 2015 óta jogosult a „főorvos” cím viselésére. A tervei szerint pedig nyugdíjas éveiben tovább szeretné kutatni és alkalmazni a gyógyítás hiteles új lehetőségeit.

Az évek alatt közel kétezerre nőtt a pácienseinek a száma

Végül kitértek arra is, hogy dr. Rados György hamarosan úgy hagyja el a körzetet, hogy a praxisba bejelentkezett páciensek lélekszáma közelíti a kétezret. A Diósjenő-Nógrád-Berkenye települések által adott beteglétszám 14 éves korig 640 fő. Az afölötti beteglétszám területen kívüli páciens.

„Ez jelzi, hogy a főorvos által képviselt szemlélet vonzóvá és eredményessé vált messze a körzethatárokon túl is. 36 év Diósjenőn végzett munka után fontolóra veszi a végleges nyugállományba vonulását a házi gyermekorvosi szolgálatból, és a gyógyító tevékenység folytatását új keretek között tervezi.” – fogalmazott az önkormányzat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában