Zöldterület

2024.07.17. 19:45

Fűnyírás okoz gondot, mert kevés a közmunkás a településeken

A legtöbb településen ma már alig van közmunkás. Nyáron azonban megszaporodik a munka a közterületeken. Van, ahol még nem is érnek a fűnyírás végére, már kezdhetik is újra. Egyre több községben vonnak be külsős vállalkozót, de van olyan falu is, ahol a helyiek is fűkaszát ragadnak.

Gulyás Edina

Vágják a gaz és a füvet Salgótarján déli peremterületén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Idén nyáron a forró napokat gyakran viharok tarkítják. A jó idő és az eső eredményeként gyorsan nő a gaz, a fűnyírás nem kis fejtörést okoz a települések önkormányzatainak. Míg a közfoglalkoztatásnak bő tíz évvel korábban nagy szerepe volt, az abban dolgozók létszám napjainkra jelentősen csökkent, így alig van hadrendbe állítható ember. 

Fűnyírás okoz gondot
Fűnyírás okoz gondot számos településen, mert kevés a közmunkás
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Professzionális eszközökkel történik a fűnyírás

– Községünkben egyetlen közmunkás sem dolgozik, azonban az önkormányzat foglalkoztat egy öt fős csapatot, közöttük többféle szakember is van. Kőműves, ács is dolgozik a brigádban, a fűnyírás, a közterületek gondozása, a temető karbantartása, a parkok gondozása is a feladataik közé tartozik – tájékoztatta portálunkat Frenyó Gábor, Szügy polgármestere. – Munkájukat professzionális fűnyíró traktor, fűkaszák segítik, nagy figyelmet fordítottunk a szükséges géppark beszerzésére. 

Mint mondta, elég nagy az a közterület, amelynek rendezése az önkormányzat feladata. A házak körüli részt a helyiek tartják rendben, ezt önkormányzati rendelet szabályozza. Ahogyan azt is, hogy vasárnap és ünnepnapokon nem lehet nagy zajjal járó munkát, így fűnyírást sem végezni. Ezt településőr és a polgármester is ellenőrzi, azonban eddig még nem kellett szankcionálni ezzel kapcsolatban a lakókat. 

Felszólítják azt, aki nem vágja le a füvet

Szuhán sok ingatlant hétvégi házként, nyaralóként használnak, ezért nincs szabályozva a fűnyírás időpontja. A faluvezetés inkább azt ellenőrzi, hogy rendben vannak-e az udvarok, felszólítják azokat, akik nem vágják rendszeresen a gazt. 

– Elég nagy az az önkormányzati terület, amit gondozni kell. A faluház körül hatalmas kert terül el, a közpark és a szabadidőpark rendezése, a mátraalmási falurész, az önkormányzati út menti rész és a temetőben lévő út is feladatot ad. Mindezt két fűkaszával dolgozó közmunkással nem egyszerű megoldani. Így az is előfordul, hogy a saját fűnyíró traktorommal besegítek – fogalmazott Tóth Zoltán, Szuha első embere. 

Idén először segíti a munkát vállalkozó

Palotáson idén először fordult elő, hogy külsős vállalkozók segítik a közterületek rendezését. 

– Óriási gondot okoz idén a fűnyírás, hiszen a viharok nyomán kialakuló villámárvizek eredményeként nagyon gyorsan nő a gaz. Három közmunkás van a településen, lehetetlen ennyi emberrel megoldani a 22 hektárnyi közterület gondozását – hangsúlyozta Szabó Mihály polgármester. 

Mint mondta, a játszóterek, az árokpartok, az út menti területek és a sportcentrum körül is van feladat. Az önkormányzat rendelkezik ugyan megfelelő gépekkel és eszközökkel, de nincs elég ember, aki használja azokat. Így nem volt más lehetőség, mint vállalkozóval elvégeztetni a területek rendezését, ami azonban jelentős kiadást ró a falu kasszájára. 

A helyiek is fűkaszát ragadnak

– Községünkben két közmunkás tevékenykedik, így a közterületek gondozása az ő dolguk. A falugondnokkal gyakran segítjük a munkájukat – tájékoztatott Hegedűs Pál, Bokor község polgármestere. – A temető karbantartását évtizedek óta társadalmi munkában végzik a falubeliek. Korábban kézzel kaszálták az idősebbek, de ez a korosztály mára kihalt. Ennek ellenére néhány éve újra megszerveztük ezt a közösségi munkát, éppen a napokban jöttünk össze mintegy tízen a helyiek közül, és fűkaszával rendbe tettük a sírkeretet. Hajnalban kezdtük a munkát, nyolcra végeztünk. Az asszonyok közben bográcsgulyást főztek, az alapanyagokat egy helyi lakos felajánlásából vásároltuk meg. Szerencsére nagyon jó a faluközösség, összetartóak a lakók. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában