Megemlékezés

2024.07.04. 09:38

Díjat neveztek el a tavaly elhunyt, világhírű zenészről Balassagyarmaton

Balassagyarmat képviselő-testülete egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, hogy az egy éve tragikus körülmények közt elhunyt világhírű balassagyarmati muzsikus, Szandai Mátyás emlékére zenei díjat alapítsanak. Az elismerés célja, hogy támogassa a helyi tehetséges fiatalokat, akik a művészhez hasonlóan nagy szerelmesei a zenének.

Lukács Zsófia

– Önkormányzatunk egyhangú szavazattal fogadta el, hogy létrehozzuk az egy éve tragikus körülmények közt elhunyt, világhírű balassagyarmati muzsikus emlékére a Balassagyarmati Zenei Díjat. A díjat azon Balassagyarmathoz kötődő hangszeres zenészek, komponisták, énekesek és előadóművészek kaphatják meg, akik a népzene, a jazz, a könnyűzene vagy a klasszikus komolyzene valamely ágában kiemelkedő munkásságra tettek szert, jelent már meg önálló hangfelvételük hanghordozón, vagy streaming szolgáltatón. A díjak odaítélésénél előnyt jelent, akinek zeneszerzői, dalszerzői, dalszövegírói munkássága is kiemelkedő – ismertette Csach Gábor polgármester.

díj, Szandai Mátyás
A világhírű zenész emlékére alapították a Szandai Mátyás-díjat
Forrás: Facebook/Csach Gábor

A díj átadását a zene világnapjához kötik

Arra is kitért, hogy a Szandai Mátyás-díjra bárki tehet javaslatot, melyet előzetesen háromtagú szakmai bizottság véleményez, amelynek tagjait a mindenkori polgármester kéri fel a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola zenetanárai, a városhoz kötődő közismert muzsikusok, illetve a már díjazottak közül. A díj átadására minden évben a zene világnapja – október 1-je – tiszteletére rendezett városi koncerten kerül sor.  

A polgármester emlékeztetett, hogy Szandai Mátyás július elsején ünnepelte volna 47. születésnapját, így e díj megalapításával is szeretnék örökre megőrizni az emlékét.

Tanulmányai

Szandai Mátyás 1977. július 1-jén született Balassagyarmaton. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola növendékeként ismerkedett meg a hangszerekkel, először gitáron, zongorán tanult, majd a salgótarjáni zeneiskolában nagybőgőn teljesedett ki a zene iránti szeretete. A Weiner Leo Konzervatóriumban kamatoztatta tovább tudását, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán Járdányi Gergely növendékeként 2004-ben szerzett diplomát. 

Szakmai sikerek, zenekarok

Tizenhat éves kora óta játszott különböző együttesekkel. Ágoston Béla és Grencsó István zenekaraiban kezdett zenélni, eközben a balassagyarmati Kinopuskin basszusgitárosa volt, valamint zenélt Lovasi András (Kispál és a Borz frontemberének) első szólólemezén is. Az elmúlt negyedszázadban a magyarországi dzsesszélet szinte valamennyi ismert szereplőjével dolgozott együtt, és a legkeresettebb nagybőgősök közé tartozott. Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak. 1996-tól volt a magyar kortárs jazzmuzsika megújítójának, Dresch Mihály Quartetjének a tagja, amellyel négy nagylemezt rögzített. További zenekarai között volt a Lukács Miklós Quintet, a Bacsó Kristóf Quartet, a Tóth Viktor Tercet, a Szabó Dániel Trió, az Oláh Kálmán Szextet és a Dés András Trió, de Szakcsi Lakatos Bélával is rendszeresen játszott együtt. 

Külföldi bemutatkozásai

2010-ben Franciaországba költözött. Párizsban, majd a svájci határ közelében vidéken élt gyarmati feleségével és közös lányukkal. Olyan világhírű külföldi művészekkel zenélt együtt, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro vagy Zbigniew Namislowski. Továbbképezte magát Svájcban, Franciaországban, közben tanított Magyarországon, Máltán és Franciaországban is. Koncertezett az Egyesült Államokban, Indiában és Európa szinte minden országában. A hazai Év lemeze elismerést többször, majd a francia Choc de Classica díját is neki ítélték.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában