Jegyzet

2024.07.17. 08:35

Állattartás

Lukács Zsófia

Nógrád minden településén felhívják a figyelmet arra, hogy minden három hónapos kor feletti eb oltása és egyidejű féregtelenítése is kötelező. Többségében nem elegendő azonban, ha a kötelező köröket letudjuk. Sokszor hallani, hogy régen nem voltak ilyen badarságok, mint oltás, meg chipezés, mégis jó volt. Ugyanakkor lehet, szegény Bodri öt év helyett talán tizenötöt is élhetett volna, ha ezekre az „flancos, felesleges pénzköltésekre” sort kerítenek. Talán épp a semmiségnek tűnő dolgok okozzák a komoly betegségeket, amiket egy kis odafigyeléssel megelőzhetne bárki. 

Állattartás tudatosan
Nagy odafigyelést igényel a tudatos állattartás
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az egészségtudatosabb emberek valószínűleg éves szinten beiktatnak egy-egy orvosi szűrést, mint a vérvétel, szemészet, rákszűrés, az azonban már más kérdés, hogy megteheti-e ugyanezt a háziállat. Noha az ő szervezetükben is felütheti a fejét vitaminhiány, gyulladás, daganat, de az ő kontrolljuk általában kimerül az oltásban, a sokszor tünetmentes, de alattomos megbetegedések viszont észrevétlenek maradnak. Mindez a gazda és az állatorvos közös felelőssége is, az orvosi látogatás során nemcsak a kötelező oltást, de az alapvizsgálatot is el kellene végeztetni. Ilyen fontos tényező lehet a kullancs- és bolha elleni védelem. Emellett lényeges lehet a viszonylag új, de annál veszélyesebb szúnyogok által terjesztett betegségek szűrése is. Fontos az állat súlymérése, a szájüreg, a fogak és a fül vizsgálata, de akár az éves vérvétel és az ivartalanítás is idetartozik. Legyen a gazda is szemfüles, hiszen a rutinvizsgálat a kedvencünk életét is megmentheti!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában