Gyümölcs

2024.06.27. 13:48

Sárgabarack: kevesebb, de jó minőségű a termés

Mint a legtöbb gyümölcs, idén a kajszi is előbb kezdett érni. Bár még tart a szezonja, hamarosan azonban leérik a sárgabarack, amely a nyár egyik közkedvelt gyümölcse.

Nagy Orsolya

Sárgabarackból gazdag a felhozatal a piacokon

Fotó: Illusztráció MW

A sárgabarack terméssel kapcsolatban Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője elmondta portálunknak, hogy az idei évben jó minőségű lett a népszerű gyümölcs.

Sárgabarack: kevesebb a termés idén, de a minőség jobb
Fotó: MW illusztráció

Hamarosan eltűnik a boltok polcairól a sárgabarack

– Nemsokára érkeznek majd a berakni való barackok, amelyek ára 700-1000 forint között mozog. Az étkezési kajszi kilónkénti ára pedig 1500 forint. Ugyanakkor az ár nagyon változó. Az elkövetkezendő időszakban már nem fog csökkenni az ára, hiszen hamarosan leérik. Mint ugyanis a legtöbb gyümölcs, így a sárgabarack is előbb kezdett el érni idén a meleg időjárás miatt – fogalmazott a zöldségbolt vezetője.

Hozzátette: azt tapasztalja, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a minőségi termést. A kajszi esetében leginkább a közepes méretűt választják, mert az ízre is finomabb, mint a nagyobb. Utóbbi ráadásul hamarabb is romlik. Az apróbb szeműeket pedig többségében befőzésre használják, így például lekvárt készítenek belőle. Ezek kevésbé szépek, de jóval érettebbek, mint a nagyobbak és levesesebbek is.

Kevesebb, de jobb idén a termés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a sárgabarack terméssel kapcsolatban nemrég arról számolt be honlapján, hogy a megszokottnál két héttel korábban kezdődött idén a kajszibarack betakarítása a hazai ültetvényeken. Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

Kifejtették: a NAK és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legutóbb végzett körképe szerint a tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-esnél kevesebb a barack.

Lekvárt készítenek a legtöbben kajsziból

A pásztói Kelemen-Balogh Gréta minden évben lekvárt készít a család számára sárgabarackból.

– Mivel nagyon szeretik otthon, így mindig rakok el télre baracklekvárt. Sajnos a tavalyi évben alig lett pár üveggel, ugyanis sok helyen lefagyott a termés és drága volt. Idén viszont szerencsére sikerült több üveggel is főzni belőle a gyermekem legnagyobb örömére – közölte a pásztói édesanya, aki azt is elárulta, hogy igyekszik egészségesen elkészíteni a lekvárt, úgy, hogy az minél kevesebb cukrot tartalmazzon.

A Mindmegette videójából pedig bárki egyszerűen elkészítheti a közkedvelt sárgabarack lekvárt.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában