Fejlesztés

2024.06.07. 19:00

Pályázat segítségével újulhat meg Szátokon két utca is

Szátok önkormányzata a közelmúltban a Terület- és a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz programban több mint húszmillió forintot nyert el két utca korszerűsítésére. Azonban az önkormányzatnak emellett is számos terve van még a jövőre nézve.

Lászlók Judit

Pacsa Szilvia, Szátok polgármestere a portálunkat arról tájékoztatta, hogy a TOP Plusz programban útfelújításra 21,8 millió forintot nyertek el. Mint mondta, az összegből a temetőhöz vezető útszakasz újul meg, illetve a Béke utat korszerűsítik.

Pályázati támogatásból korszerűsítenek két, rossz állapotban lévő utcát is
Fotó: Beküldött

– A temetőhöz vezető út szilárd burkolattal történő ellátása a településünk régi terve. A Béke utcában a közlekedés száraz időben elfogadható, de csapadékos idő esetén körülményes, mivel elég sok a sárfelhordás, amit a domborzati viszonyok tovább rontanak. A felújítás által mindkét utcában biztonságosabbá válhat a közlekedés – mondta a polgármester, aki szerint így a község összes belterületi útja rendben lesz, viszont ettől függetlenül néhány kisebb hiba kijavítására szükséges lesz az utakon.

A polgármester kiemelte, hogy játszótér felújítására is nyújtottak be támogatást a Magyar Falu Programban, azonban egyelőre tartaléklistára kerültek. Mint mondta, nagy szükség lenne a gyerekeknek a játszótérre, ezért bízik benne, hogy ezt a fejlesztést is sikerül majd megvalósítaniuk pályázati forrásból. Ezt követően kitért a jövőben tervekre is.

A templom felújítása az önkormányzat kiemelt célja

– Az elmúlt években megújult két járdaszakasz, a művelődési ház, valamint az orvosi rendelőnek és a polgármesteri hivatalnak is otthont adó épület, illetve új falubuszt és a településünk karbantartását segítő eszközöket szereztünk be. Azonban vannak még teendőink – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: – A templomban adománygyűjtés által és egyházi támogatásból hamarosan megújul a harang, de az épület teljes körű felújítása egyre sürgetőbb, ezért annak megvalósítása a következő időszak kiemelt célja lesz. Emellett vannak még olyan elavult önkormányzati épületeink, amelyeknek fontos lenne a korszerűsítése, hogy azt a jövőben valamilyen funkcióval megtölthessük és hasznosíthassuk. Ilyen például a régi iskola épülete is. Továbbá szintén tervben van a fűrésztelephez vezető külterületi út, és a Lókos patak hídjának korszerűsítése, mert az balesetveszélyes.

Pacsa Szilvia végül kitért arra is, hogy a településen nem működik kisbolt – bár tudomásuk szerint korábban egy vállalkozó nyert el támogatást annak létesítésére, amely végül nem valósult meg. Mivel a kisbolt iránt egyre nagyobb igény mutatkozik a lakók részéről, ezért a polgármester bízik benne, hogy a későbbiekben erre is találnak majd megoldást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában