Recept

2024.06.22. 09:30

Enyhítsd a kánikulát frissítő levendulaszörppel!

Magyarországon a levendula virágzása általánosságban május végétől, június elejétől egészen július végéig várható. Az illatos, nyugtató hatással is bíró gyógy- és dísznövény, nemcsak a szépségápolásban tölt be fontos szerepet, hanem remek szörp is készülhet belőle.

Nool.hu

A levendula remekül illik még desszertekhez, teához, illetve limonádéhoz is szokták keverni, az egyik legkedveltebb formája mégis a szörp, amit könnyedén elkészíthetünk otthon a mindmegette.hu receptjével.

  • 1 kilogramm cukor    
  • 1 liter víz    
  • 3 bögre levendula virág    
  • 5 darab citrom

 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Miután eltávolítottuk a levendula szárát, öblítsük le a virágját. Ezután rakjuk egy lábasba a citrom jól megmosott héját és levét, a cukrot, majd öntsük fel a vízzel. Gázon forraljuk addig, amíg szirupos nem lesz.
  2. Amikor a cukor teljesen felolvadt és szirupos lett a főzetünk állaga, elzárjuk alatta a gázt, majd hozzáadjuk a levendulát is. Ezután letakarva minimum egy éjszakát, de akár egy napot is pihenni hagyjuk.
  3. Az alaposan elmosott üvegeket, amibe majd a levendulaszörpöt töltjük, nem árt még a biztonság kedvéért mikróban, vagy mosogatógépben is sterilizálnunk. Ha ezzel megvagyunk, a legalább egy éjszakát pihentetett szirupunkat átszűrjük egy gézlapon, vagy egy apró lyukú szűrőn. Ezután felforraljuk, majd a sterilizált, felforrósított üvegekbe töltjük.
  4. Palackozás után azonnal száraz dunsztba tesszük, míg néhány nap elteltével teljesen kihűl a párnák és plédek között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában