Utazás

2024.06.14. 13:55

Lesben állnak a tolvajok a nógrádi strandokon

A nyár beköszöntével Nógrád-szerte nyitnak a strandok, sokan pedig nyaralni indulnak. A nyaralás alatt azonban érdemes fokozottan figyelni értékeinkre.

Nagy Orsolya

Érdemes felkészülni nyaralás előtt, hogy az gondtalanul teljen. Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy, aki strandolni indul, csak a legszükségesebb holmit vigye magával. Készpénzt, ékszert és elektronikai berendezést nem érdemes senkinek magánál tartania. Emellett érdemes a strandokon található értékmegőrzőket használni.

nyaralás, tolvaj
A nyaralást könnyen tönkreteheti egy tolvaj. Soha ne vigyünk értékes holmit a strandra!
Forrás:  Shutterstock | Illusztráció

Nyaralás alatt is óvni kell értékeinket!

– Amennyiben fürdőzés közben nem látnak rá közvetlenül az elfoglalt helyre, lehetőség szerint mindig maradjon valaki a csomagok mellett. A legtöbb strand már rendelkezik karóra alakú beléptetővel, és ilyenkor ugyanez a szerkezet nyitja a szekrényt is. Ez a megoldás praktikus ugyan, de egyben veszélyes is lehet. Éppen ezért nem szabad levenni és figyelni rá, hogy ne hagyjuk el, hiszen a tolvajok pillanatok alatt kiüríthetik a szekrényt a „talált” órával – közölte Tamás-Kovács Andrea. Hozzátette: az is fontos, hogy a zsúfolt parkolókban körültekintően pakolják a csomagjaikat, értékeket pedig ne hagyjanak az autóban.

A sajtóreferens kiemelte azt is, hogy a fürdő, vagy strand nyilvános wifi-hálózatán keresztül ne bonyolítsanak le vásárlást, vagy egyéb érzékeny adatokat tartalmazó tranzakciót, ugyanis az adatok könnyen idegen személyek birtokába kerülhetnek. Emellett az is fontos, hogy nyilvános képeket ne tegyenek közzé gyermekeikről és családtagjaikról, hiszen visszaélhetnek azokkal.

Tamás-Kovács Andrea azt tanácsolja továbbá a nyaralni indulóknak, hogy ne tegyék közhírré, ha elutaznak. Távollétükről ne posztoljon adatokat és képeket semmilyen internetes felületen, vagy a közösségi oldalon, mivel ezek árulkodóak lehetnek. A nyaralós képeket bőven ráér posztolni a pihenés után is.

Otthonunk védelme is fontos, ha elutazunk

– Az is fontos, hogy az ingatlanok bejárati ajtaján korszerű zár legyen. Emellett érdemes ügyelni arra, hogy a hátsó ajtók és garázsajtók is kellően biztonságosak legyenek és az ablakokat is el kell látni megfelelő védelmi eszközzel. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is az ajtók mellett. Az anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten elektronikai védelmi rendszert alkalmazása is ajánlott. Nem szabad továbbá olyan tárgyakat az udvaron hagyni, amelyek amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Kifejtette: készpénzt és nagyobb értéket ne tartsanak otthon és tájékoztassák szomszédjukat arról, hogy mennyi időre utaznak el. Érdemes megkérni őket arra, hogy figyeljenek a lakásra vagy házra. Amennyiben pedig a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, amellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában